ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Μπραβο . Επιτελους να βγουμε λιγο απο την καθημερινη μιζέρια


Χάρη στη βράβευση του καθηγητή λυκείου κ. Θ. Πιερράτου με το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης μετείχαν σε εκδήλωση που περιελάμβανε απευθείας σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την παράλληλη διενέργεια πειραμάτων

Την περασμένη Δευτέρα μαθητές από εννέα σχολεία της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν νοερά στο Διάστημα και συζήτησαν με τον βέλγο αστροναύτη Φρανκ ντε Βίνε για τις συνθήκες ζωής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Ηταν το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2008, με την προκήρυξη ενός διαγωνισμού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSΑ). Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχε για θέμα την πρόταση πειραμάτων που θα μπορούσαν να δείξουν τις συνέπειες των συνθηκών μικροβαρύτητας που επικρατούν στον ΔΔΣ. Η εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας έγινε με την ευκαιρία της βράβευσης των νικητών αυτού του διαγωνισμού, μεταξύ των οποίων την πρώτη θέση είχε ο Θεσσαλονικιός Θόδωρος Πιερράτος, καθηγητής του 2ου Λυκείου Εχεδώρου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Από τα πειράματα που πρότειναν οι καθηγητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ο ΕSΑ επέλεξε δύο, το καθένα από τα οποία είχε διαφορετικό εκπαιδευτικό στόχο. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο πείραμα «πώς ζυγίζουμε ένα σώμα στο Διάστημα», όπου δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοινές ζυγαριές. Το ενδιαφέρον σε αυτό το πείραμα είναι ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ήδη για να «ζυγίζει» τους αστροναύτες κατά την πολύμηνη παραμονή τους στον ΔΔΣ. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στο πείραμα «πώς λειτουργεί το τριχοειδές φαινόμενο στο Διάστημα», όπου δεν υπάρχει η δύναμη της βαρύτητας για να αντισταθμίσει το βάρος της στήλης του υγρού που «ανέρχεται» μέσα σε έναν στενό σωλήνα. Το ενδιαφέρον σε αυτό το πείραμα είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει την πλήρη απάντηση, επειδή απλούστατα δε έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Ετσι οι μαθητές θα αντιλαμβάνονταν ότι υπάρχουν ερωτήσεις Φυσικής των οποίων η απάντηση δεν είναι καταγραμμένη στα βιβλία, αλλά ότι υπάρχει πεδίο δράσης ελεύθερο για όσους από αυτούς αποφασίσουν να ακολουθήσουν ερευνητική καριέρα. Εκτός από τους έλληνες μαθητές, που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδρίων «Νικόλαος Οικονόμου» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «Νόησις», στην εκδήλωση πήραν μέρος και μαθητές από άλλες τρεις χώρες, πατρίδες των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης που μοιράστηκαν τα υπόλοιπα βραβεία του διαγωνισμού. Οι ισπανοί μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι στο Κέντρο Επιστημών Cosmocaixa της Βαρκελώνης, οι Βέλγοι στο Τechnopolis του Μέχελεν και οι Ιταλοί στο Εθνικό Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Μιλάνου. Τα τέσσερα κέντρα ήταν συνδεδεμένα τηλεοπτικά μεταξύ τους, έτσι ώστε οι μαθητές στο καθένα από αυτά έβλεπαν, σε «παράθυρα», τους συμμαθητές τους στις άλλες τρεις χώρες να εκτελούν τα βραβευμένα πειράματα. Το πιο ενδιαφέρον μέρος της εκδήλωσης ήταν βέβαια όταν στην οθόνη εμφανίστηκε και πέμπτο τηλεοπτικό «παράθυρο», αυτό του ΔΔΣ, στο οποίο ο βέλγος αστροναύτης Frank de Winne έδειξε ζωντανά πώς «ζυγίζουμε» αντικείμενα στο Διάστημα και απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι μαθητές από τις τέσσερις χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: