ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αργοπεθαίνει η επιτροπή για το βρώμικο χρήμα

Κραυγή απόγνωσης για βοήθεια από το κράτος εξέπεμψε χθες από τη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Στ. Γκρόζος για να πειστεί η πολιτεία να στελεχώσει την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Τρομοκρατία. «Κάνω έκκληση. Θέλω ανθρώπους. Σας ικετεύω, βοηθήστε μας...» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Γκρόζος κατά την παρουσίαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της επιτροπής για το «βρώμικο χρήμα», στην οποία έχουν διατεθεί μόλις δύο (!) χρηματοοικονομικοί αναλυτές για 3.000 προς διερεύνηση υποθέσεις που συσσωρεύονται κάθε χρόνο έπειτα από αναφορές για υποψίες περί «βρώμικου χρήματος» που γίνονται από τράπεζες, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και αστυνομικές υπηρεσίες.

«Η κατάσταση αυτή εκθέτει το τραπεζικό μας σύστημα. Αλλά σκεφθείτε τι θα συμβεί αν μας αποβάλουν» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η επιτροπή δεν εκπροσωπήθηκε στην πρόσφατη διεθνή σύνοδο της FΑΤF επειδή «δεν υπήρχαν χρήματα για τα εισιτήρια» των ελλήνων εκπροσώπων.

Τα μεγάλα προβλήματα, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γκρόζος, ανέκυψαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Γ. Αλογοσκούφη για «αποκεφαλισμό» του τέως εισαγγελέα κ. Γ. Ζορμπά που προΐστατο της ιδίας υπηρεσίας, που είχε τη μορφή της ανεξάρτητης Αρχής. «Υποβιβάστηκε σε επιτροπή, εποπτευόμενη από τον υπουργό Οικονομικών, και έχασε την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Ετσι, ακόμη και ένα χαρτάκι να θέλω να πάρω, χρειάζομαι την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου» είπε. Η δήλωσή του εξάλλου ότι προσφέρθηκε μια «αμερικανική εταιρεία να διαθέσει αφιλοκερδώς νέο λογισμικό» προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη που δήλωσε: «Δεν υπάρχει αφιλοκερδώς. Ο Τζάμπας έχει πεθάνει...».

Εντονότερα αντέδρασε ο κ. Κακλαμάνης όταν ο δικαστικός λειτουργός προέβαλε: «μου έκοψαν ακόμη και τις εφημερίδες...» για να δηλώσει άγνοια για δημοσιεύματα περί μεταφοράς χρημάτων από και προς την Κύπρο. «Η επιτροπή σας ως θεσμός είναι μια φενάκη. Δεν μπορεί να μας λέτε ότι σε ένα κράτος με ένα εκατομμύριο υπαλλήλους γίνεται μάχη για δέκα αποσπάσεις. Κάποιος άλλος στη θέση σας θα είχε υποβάλει την παραίτησή του» παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: