ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ηδη λεμε το το ψωμι ...ψωμακι - Κι αλλη πρωτια στην Ευρωπη


Το ψωμί στην Ελλάδα πωλείται έως 1,60 ευρώ το κιλό (δύο φραντζόλες), ενώ η μέση τιμή της φραντζόλας των 350 γραμμαρίων κυμαίνεται από 60 έως 80 λεπτά. «Είναι από τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη. Το 2007, με την αύξηση των διεθνών τιμών σιτηρών, οι τιμές παραγωγού είχαν φτάσει μέχρι και τα 35 λεπτά το κιλό, έναντι 10-12 λεπτά σήμερα. Τότε λοιπόν είχαν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των αλεύρων και του ψωμιού. Εκτοτε όμως υποχώρησαν, αλλά οι αλευροβιομηχανίες δεν έριξαν το κόστος τους και τώρα με άλλοθι πάλι την άνοδο των τιμών στα σιτηρά, ζητούν ξανά αυξήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει οποιαδήποτε ανατίμηση στην τιμή του ψωμιού, καλώντας ακόμα και σε μποϊκοτάζ τούς καταναλωτές», λέει η Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Εκτός από το ψωμί τα ηνία στην ακρίβεια κατέχει η χώρα μας στην Ε.Ε. και στη λιανική τιμή στο αλεύρι και σε άλλα αρτοσκευάσματα. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ το 2008, στα ράφια ξένου σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ένα κιλό αλεύρι πωλούνταν περίπου προς 0,59 λεπτά το κιλό, όταν σε σούπερ μάρκετ της ίδιας αλυσίδας στο Βερολίνο στοίχιζε 0,39 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: