ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΣ 2010 : Ανύπαρκτες οι δομές για την άνοια

Ανύπαρκτες οι δομές για την άνοια

Βαρύ φορτίο καλούνται να σηκώσουν οι συγγενείς των πασχόντων με νόσο Αλτσχάιμερ. Η φροντίδα των ανθρώπων τους είναι ένα απαιτητικό καθήκον, το οποίο δύσκολα μπορούν να μοιραστούν. Η χώρα μας διαθέτει ελάχιστες εξειδικευμένες δομές, καθώς για 160.000 πάσχοντες από άνοια, λειτουργούν μόλις 12 Ιατρεία Μνήμης, 11 Κέντρα Ημέρας και δύο ξενώνες.

Η καθημερινή επαφή με τους πάσχοντες προκαλεί και στους ίδιους έντονα συμπτώματα άγχους, ενώ αμελούν τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.
Τα παραπάνω ανέφεραν χθες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ καθηγήτρια κ. Μάγδα Τσολάκη και η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ κ. Παρασκευή Σακκά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Νόσου (21 Σεπτεμβρίου). Οι επιστήμονες καλούν την πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί, καθώς η νόσος παίρνει σοβαρές διαστάσεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Τα επόμενα 40 χρόνια -σημειώνουν- ο αριθμός των πασχόντων θα αυξηθεί κατά τρεις φορές, καθώς το 30% του γενικού πληθυσμού θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η νόσος δημιουργεί προϋποθέσεις «ασφυξίας» σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Για κάθε πάσχοντα, απαιτούνται δύο φροντιστές. Μελέτες δείχνουν ότι το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι δεύτερο μετά τις αμυντικές δαπάνες, ξεπερνώντας το αντίστοιχο του καπνίσματος και του διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα υπάρχει τραγική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με άνοια. Ορισμένοι από αυτούς -εξήγησαν- είναι περισσότερο ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν από τους τυφλούς και τους παραπληγικούς και οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται επίδομα αναπηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: