ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Υπολογίζουν σε 5-10 χρόνια την ενοποίηση της χερσονήσου της Κορέας

Σε περίπου 3.500 τρισεκατομμύρια νοτιοκορεατικά γουόν, 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέρχεται το κόστος της ενοποίησης των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου, οι οποίες έχουν χωριστεί λίγο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με εκτίμηση της Ομοσπονδίας των Κορεατικών Βιομηχανιών.
Ούτε ένας από τους 20 ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη δεν δηλώνει ότι αναμένει την ενοποίηση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά σχεδόν οι μισοί λένε ότι θα συμβεί στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.
Περίπου οι μισοί συνδέουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που συνδέεται με την ενοποίηση με τη μείωση του χάσματος πλούτου ανάμεσα στον πλούσιο νότο και τον φτωχό βορρά.
«Το κόστος της μείωσης του χάσματος μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας μακροπρόθεσμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από το αρχικό κόστος της ενοποίησης», αναφέρει η ομοσπονδία στην έκθεση της.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το 2008, το μέσο ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα στην χώρα ήταν 19.230 δολάρια ενώ το αντίστοιχο στη Βόρεια Κορέα, μόλις 1.065 δολάρια.
Τον προηγούμενο μήνα, οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος ώθησαν το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ-μπακ να προτείνει ένα «φόρο ενοποίησης».
«Βραχυπρόθεσμα, το σοκ στην κορεατική οικονομία θα είναι μεγάλο, αλλά μακροπρόθεσμα, η ενοποίηση θα είναι θετική», καταλήγει η έρευνα.
Οι δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου, τεχνικά είναι ακόμη σε πόλεμο, καθώς ο πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή αλλά όχι συμφωνία ειρήνης.
ΠΗΓΗ:Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια: