ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οι μισές γλώσσες θα χαθούν ως το τέλος του αιώνα

Οι μισές από τις περίπου επτά χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται παγκοσμίως σήμερα θα έχουν εκλείψει έως το τέλος του αιώνα, ενώ κάθε χρόνο εξαφανίζονται 25, επισημαίνουν 100 διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί που θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα στο παγκόσμιο συνέδριο «Γλώσσες υπό εξαφάνιση», που θα διεξαχθεί στην Ουαλία. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, εκατοντάδες γλώσσες έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 500 χρόνια και οι 600 που ακόμα υπάρχουν πολύ σύντομα μπορεί να έχουν την ίδια τύχη, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μη αναστρέψιμη πορεία...Η σταδιακή εξαφάνιση των γλωσσών είναι αδύνατο να αποτραπεί, καθώς οι επιμέρους, κάποτε απομονωμένοι πολιτισμοί απορροφώνται από μεγαλύτερες εθνικές ή παγκόσμιες ομάδες.
Οπως επισημαίνει το περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ», η γλώσσα «Τσάλιμ» της Σιβηρίας, η οποία σήμερα ομιλείται από ελάχιστα άτομα, όλα άνω των 45 ετών, θα πεθάνει μαζί με τον τελευταίο απ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λάιτφουτ, ερευνητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στις ΗΠΑ, το θετικό είναι ότι οι γλώσσες που τείνουν να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο - κινεζικά, ισπανικά, αγγλικά- γίνονται όλο και πιο σύνθετες και πλούσιες, ενώ δεν αποκλείει οι επικρατούσες αυτές γλώσσες να διαχωριστούν στο μέλλον σε επιμέρους νέες διαλέκτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: