ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ερχονται οι «πράσινοι επιθεωρητές» των κτιρίων

Πιάνουν δουλειά οι «πράσινοι επιθεωρητές» οι οποίοι θα διενεργούν ελέγχους στα κτίρια και ειδικά στους λέβητες και στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης. Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με το οποίο καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών των «πράσινων επιθεωρητών», αλλά και το ύψος των αμοιβών τους.
Ενεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων μπορούν να γίνουν διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ή πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης ή μηχανικοί που έχουν αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα, με 4ετή επαγγελματική εμπειρία, αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υποβληθούν σε σχετικές εξετάσεις. Οι άδειες ισχύουν για δέκα χρόνια και μπορούν να ανανεωθούν, ενώ ώσπου να υλοποιηθεί η σχετική υποδομή και να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ο υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να χορηγήσει προσωρινές άδειες ισχύος ενός έτους. Οι άδειες οι οποίες θα χορηγούνται διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες που είναι: α) κτιρίου, β) λεβήτων-εγκαταστάσεων θέρμανσης και γ) εγκαταστάσεων κλιματισμού. Ακόμη, θα καταρτιστεί μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών στο οποίο είναι υποχρεωτική η εγγραφή των «πράσινων επιθεωρητών», ενώ όσοι έχουν πιστοποιηθεί σε χώρες της Ευρώπης μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών και να τους αναγνωρισθεί η αντίστοιχη άδεια. Παράλληλα καταρτίζεται αρχείο επιθεώρησης κτιρίων υπό μορφήν ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, το οποίο θα ενημερώνεται από τους ίδιους τους «πράσινους επιθεωρητές».
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ
1. Ποιος θα τους πληρώνει;
2.Θα ριχνουν και προστιμα σε όσους δεν εχουν χρήματα να επισκευάσουν τα σπίτια τους;
3. Τα δημόσια κτίρια θα επισκευάζονται με το γνωστό τρόπο μιζας και διπλασιασμό του κόστους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: