ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αντε...... να τα κατοστησουμε

Η Ελλάδα παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη επιδείνωση στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς που συγκροτεί η Διεθνής Διαφάνεια, πέφτοντας στην 78η θέση μεταξύ 178 χωρών ενώ είναι ουραγός και μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Η χώρα μας υποχώρησε επτά θέσεις από πέρυσι, όταν είχε βρεθεί στην 71η θέση, καθώς βαθμολογήθηκε με 3,5 στην κλίμακα από 0 (άκρως διεφθαρμένες χώρες) έως 10 (χαμηλά επίπεδα διαφθοράς), στην ίδια θέση με την Κίνα, την Κολομβία, το Λεσόθο, το Περού, την Σερβία και την Ταϊλάνδη.

78οι στη διαφθορά, μαζί με Λεσότο και Κολομβία
Δείτε την πλήρη λίστα με τις βαθμολογίες των χωρών κάνοντας κλικ εδώ.
Η Διεθνής Διαφάνεια στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι «μεταξύ των χωρών που σημείωσαν επιδείνωση ξεχωρίζουν εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε από το έλλειμμα διαφάνειας και ακεραιότητας - η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση».
Επιδείνωση εντοπίζεται, εκτός από την Ελλάδα, στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, τον Νίγηρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εγιναν προσπάθειες, αλλά δεν φτάνουν
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Κ.Μπακούρης έκανε εκτενή αναφορά στα θετικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο 12μηνο, σημειώνοντας ότι «η δυσάρεστη αυτή κατάσταση διαμορφώθηκε παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας με θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις (προστασία πληροφοριοδοτών, παρεμβάσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, «διαύγεια», νέος νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις περιφερειακές εκλογές, παρεμβάσεις με τον Καλλικράτη)».
Εσπευσε όμως να τονίσει ότι «η προσπάθεια δεν είναι αρκετή, καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών. Επιλογές της κυβέρνησης όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα».
Οι πρώτοι και οι τελευταίοι
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9,3. Ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1,4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1,1.
«Τα φετινά αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανοχή απέναντι στη διαφθορά είναι απαράδεκτη. Πάρα πολλοί φτωχοί και ευάλωτοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων και νόμων», δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ουγκέτ Λαμπέλ.
Βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009 παρουσίασαν το Μπουτάν, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Γκάμπια, η Αϊτή, η Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: