ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ποσο ζυγίζει ένας πλανήτης;

Με τη βοήθεια των ραδιοσηµάτων από αστέρες  πάλσαρ, αστρονόµοι µπορούν να υπολογίζουν  καλύτερα το βάρος πλανητών
Εναν καινούργιο και πιο αξιόπιστο τρόπο για να ζυγίζουν τους... πλανήτες του ηλιακού µας συστήµατος, εφηύραν αστρονόµοι από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονοµίας του Ερευνητικού Κέντρου Μαξ Πλανκ στη Γερµανία.

Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, το να ξέρει κανείς πόσο ζυγίζει ένας πλανήτης έχει την αξία του. Αποτελεί χρήσιµη πληροφορία για τον σχεδιασµό µιας διαστηµικής αποστολής.

Μέχρι σήµερα οι αστρονόµοι υπολόγιζαν τη µάζα των πλανητών υπολογίζοντας την τροχιά των φεγγαριών τους. Η µάζα κάθε πλανήτη δηµιουργεί βαρύτητα και η βαρυτική έλξη επικαθορίζει την τροχιά οποιουδήποτε σώµατος κινείται γύρω από αυτόν. Το µέγεθος της περιφοράς ενός φεγγαριού γύρω από έναν πλανήτη όπως και ο χρόνος που απαιτείται για να την εκτελέσει, παρέχουν πληροφορίες για τη µάζα του πλανήτη.

Οι επιστήµονες στο Μαξ Πλανκ, µε επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Τσάµπιον, βελτίωσαν τη µέθοδο υπολογισµού της µάζας πλανητών, χρησιµοποιώντας ραδιοσήµατα από µικρούς περιστρεφόµενους αστέρες, γνωστούς ως πάλσαρ.

Τα πάλσαρ είναι µία κατηγορία παλλόµενων ραδιοαστέρων που εµφανίζονται ως ουράνιες ραδιοπηγές, δηλαδή ουράνια σώµατα που εκπέµπουν ανιχνεύσιµη ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία µε τη µορφή ραδιοφωνικών κυµάτων.

Οι ειδικοί µπορούν µε σηµαντική ακρίβεια να υπολογίζουν τη µάζα των πλανητών, αξιοποιώντας τα σήµατα των πάλσαρ που φτάνουν στο κέντρο του ηλιακού µας συστήµατος – απ’ όπου περνούν οι τροχιές των πλανητών.

Ο υπολογισµός της µάζας των πλανητών είναι αρκετά ακριβής – µε µια απόκλιση βέβαια µερικών δισεκατοµµυρίων τόνων που δεν θεωρείται µεγάλη αστοχία. Αλλωστε µερικές εκατοντάδες δισεκατοµµύρια τόνοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από το 0,003% της µάζας της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: