ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Τα σκυλιά αναγνωρίζουν τα πρόσωπα μας

 

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα σκυλιά αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ιδιοκτητών τους.

Κατά τη διάρκεια των τεστ, τα σκυλιά που συμμετείχαν δυσκολευόντουσαν να αναγνωρίσουν τους ιδιοκτήτες τους όταν αυτοί είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα adespoto. gr., τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης των σκύλων και η μετατροπή τους σε κατοικίδια ζώα, έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.
Τα σκυλιά που συμμετείχαν φάνηκε ότι κοίταζαν στο πρόσωπο τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι διέσχιζαν το δωμάτιο και μπαινοβγαιναν από διάφορες πόρτες.
Όταν οι ιδιοκτήτες τους κάλυψαν τα πρόσωπά τους και μπήκαν στο δωμάτιο τα σκυλιά τα είχαν λίγο χαμένα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα άγρια σκυλιά βασίζονται σε σημάδια του σώματος από άλλα ζώα, στις αγέλες τους για να αναγνωριστούν, αλλά πλέον τα κατοικίδια σκυλιά έχουν κοινωνικοποιηθεί τόσο πολύ με τους ανθρώπους που μπορούν να τους αναγνωρίσουν από εκφράσεις του προσώπου τους.
Ουσιαστικά, αυτό είναι ένα παραπροϊόν των χιλιάδων ετών εξημέρωσης των σκύλων.
Στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι τα ηλικιωμένα σκυλιά ήταν λιγότερο ικανά να εστιάσουν στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: