ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

AIDS: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, μειώνονται στον κόσμο


Αυξημένα – για δεύτερη συνεχή χρονιά – είναι τα κρούσματα AIDS στην χώρα μας, αφού το 2009 προστέθηκαν 600 νέοι φορείς και ασθενείς, όταν πριν από δύο χρόνια τα νέα κρούσματα κατ’ έτος δεν ξεπερνούσαν τα 450. Για φέτος, τα στοιχεία περιγράφουν μια αρνητική εικόνα, αφού εκτιμάται πως τα νέα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 600.

Σε παγκόσμια κλίμακα οι νέες λοιμώξεις μειώθηκαν, με εξαίρεση τους ομοφυλόφιλους άνδρες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.
Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS σχολιάζουν την εξέλιξη αυτή ως αναμενόμενη, δεδομένου πως την τελευταία πενταετία «η ενημέρωση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε».
Είναι ενδεικτικό, πως φέτος γεννήθηκαν στην χώρα μας δύο οροθετικά βρέφη, τα οποία μολύνθηκαν από την μητέρα τους κατά την διάρκεια της κύησης. «Είναι αυτονόητο πως στο προγεννητικό τεστ οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV.
Και δεδομένου πως στις σύγχρονες κοινωνίες η γέννηση υγιών βρεφών από μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIVείναι μία συνήθης τακτική, οι ειδικοί τόνισαν πως δεν «χωράει» η άγνοια.
Ωστόσο,το AIDSπαραμένει θέμα ταμπού, με τους πολίτες να μην το συζητούν και με τους ασθενείς να προσπαθούν να το ξεχάσουν. Είναι ενδεικτικό όπως είπε πως οι οροθετικοί αρνούνται να προμηθευτούν την φαρμακευτική τους αγωγή από το φαρμακείο της γειτονιάς, ώστε να μην στιγματιστούν.


Με... εξαιρέσεις φθήνουν οι αριθμοί στον κόσμο
Εν τω μεταξύ, κατά το ένα πέμπτο μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοίνωσε σήμερα o ΟΗΕ.

Στη διάρκεια του 2009, ο ιός μόλυνε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας μείωση κατά 19% σε σχέση με τα 3,1 εκατ. νέα κρούσματα του 2001.

Περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον HIV στα τέλη της περυσινής χρονιάς, αριθμός μειωμένος κατά 100.000 σε σχέση με το 2008.

Συνολικά 56 χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην υποσαχάρια Αφρική, κατάφεραν να σταθεροποιήσουν ή να μειώσουν τον ρυθμό νέων λοιμώξεων.

«Σταματήσαμε την εξάπλωση της επιδημίας και αρχίζουμε να την αναστρέφουμε. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από AIDS» δήλωσε ο Μίσελ Σιντίμπε, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.

«Παρόλα αυτά, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε θέση να πούμε η αποστολή εξετελέσθη» προειδοποίησε.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα, περίπου το 70% του παγκόσμιου συνόλου, καταγράφηκαν πέρυσι στην υποσαχάρια Αφρική. Ακόμα κι εκεί, όμως, η ύφεση είναι αισθητή. Αντίθετα, οξεία αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.

Από τους 60 εκατομμύρια ανθρώπους που μολύνθηκαν από την αρχή της επιδημίας, περίπου οι μισοί έχουν πλέον πεθάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: