ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Φάρμακο προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων

Ένα νέο υγειονομικό σκάνδαλο ξέσπασε σήμερα στη Γαλλία σχετικά με το Mediator (benfluorex), ένα φάρμακο κατά του διαβήτη που χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του αισθήματος της πείνας, το οποίο κυκλοφορούσε στη χώρα μέχρι το 2009 και το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο το λιγότερο 500 ανθρώπων σε περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο νέος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν δήλωσε σήμερα «ανήσυχος για το θέμα», μετά την εκτίμηση της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (Afssaps) ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προκάλεσε «τουλάχιστον 500 θανάτους».

Το φάρμακο κυκλοφορούσε στη Γαλλία από το 1975 έως το Νοέμβριο του 2009. Συνολικά 5 εκατομμύρια ασθενείς στη χώρα έχουν πάρει το Mediator, το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε τη νοσηλεία 3.500 ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα.

Στην Ιταλία και την Ισπανία το benfluorex (βενφλουορέξη) απαγορεύθηκε το 2005, ενώ στην Κύπρο και την Πορτογαλία αποσύρθηκε μετά την απαγόρευσή του στη Γαλλία.

Η Ιρέν Φρανσόν, μία γιατρός που αποκάλυψε την υπόθεση σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο «τη μεγάλη της ανακούφιση» που είδε να αναγνωρίζεται επισήμως αυτή η «υγειονομική καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: