ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η τρόικα μαλωνει

Αυστηρές επισημάνσεις και χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρο ότι θα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο (No3) το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα σε επίσημη συνέντευξη της Τρόικας στις 2 ώρα το μεσημέρι.

Αναμένεται λοιπόν το μνημόνιο Νο3 να περιλαμβάνει, όπως και το αναθεωρημένο μνημόνιο του καλοκαιριού, 3 κεφάλαια, ένα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και την πορεία υλοποίησης των στόχων, ένα κεφάλαιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές και ένα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τις πληροφορίες η Τρόικα θα δηλώνει μερικώς ικανοποιημένη από εντυπωσιασμένη που δήλωνε τον περασμένο Αύγουστο, με σημαντικές επισημάνσεις σχεδόν σε όλα τα θέματα. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το πρώτο κομμάτι του μνημονίου, δηλαδή των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, η Τρόικα ναι μεν θα τονίζει τη σημαντική προσπάθεια της Κυβέρνησης και την επιτυχία μείωσης του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ, εντούτοις θα γίνονται επισημάνσεις ότι η Ελλάδα δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της (κυρίως ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης της Eurostat), ενώ στο επίκεντρο του προβληματισμού που θα εκφράσει η Τρόικα θα είναι η υστέρηση των εσόδων κατά το 2010 καθώς και οι επιφυλάξεις για την πορεία των εσόδων του 2011, όπου και προβλέπεται αύξηση της τάξης του 8%, η οποία και κρίνεται, με τις παρούσες συνθήκες επισφαλή. Όσον αφορά το κομμάτι των δαπανών, αναμένεται να υπάρξει έντονη κριτική για την καθυστέρηση εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η οποία εφαρμόζεται στην παρούσα φάση μόνο στον ΟΑΕΕ, όταν μάλιστα ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 1,4δις ευρώ, ενώ θα εκφραστούν και μεγάλες επιφυλάξεις αναφορικά την εξοικονόμηση των 800εκ ευρώ που προβλέπονται από τις ΔΕΚΟ. Στο δεύτερο κεφάλαιο του μνημονίου αναφορικά με το κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, γίνονται αυστηρές επισημάνσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, οι οποίες μάλιστα θα αναφέρεται ότι θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης (4η δόση) δόσης του δανείου από την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μπουν για πρώτη φορά στο “νέο μνημόνιο” τόσο αυστηρά χρονοδιαγράμματα για διάφορά κρίσιμα θέματα όπως τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και ειδικά στο κομμάτι των συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της Ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, όπου και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, τόσο από τις καθυστερήσεις αλλά και από τη στάση της υπουργού κ. Κατσέλης, ειδικά μετά το σημερινό άρθρο της υπουργού σε Κυριακάτικη εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: