ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γιατι το κρατος καθυστερει την αντιμετωπιση λαθρεμποριας καυσιμων;

 Ξεφεύγουν και πάλι οι τιμές στα καύσιμα


Μέσα στο 2011 το σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων 

Κλιμακωτά μέσα στο 2011 θα γίνει η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών- εκροών καυσίμων στα πρατήρια. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, σε συνέχεια συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό.
Στην ανακοίνωσή της η ΟΒΕ σημειώνει ότι «μετά από πολλά χρόνια έντονης πίεσης του κλάδου των βενζινοπωλών, η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πρώτο βήμα για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου υγρών καυσίμων στα πρατήρια με την διατύπωση των τεχνικών προδιαγραφών των συστημάτων».

Η ΟΒΕ εκτιμά ότι το πρώτο βήμα βρίσκεται γενικά σε θετική κατεύθυνση καθώς η εγκατάσταση του συστήματος αυτού είναι πάγιο αίτημα του κλάδου εδώ και πολλά χρόνια και όπως ενημερώνει η ΟΒΕ, ο κ. Κομνηνός δεσμεύτηκε ότι τα συστήματα θα εγκατασταθούν κλιμακωτά μέσα στο 2011.

«Ωστόσο εκκρεμούν και άλλα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λυθούν» συμπληρώνει η ομοσπονδία. Εκτός των προβλημάτων που πρέπει να λυθούν από τα συναρμόδια υπουργεία για την εγκατάσταση του συστήματος που πατάσσει το λαθρεμπόριο, προϋπόθεση της εγκατάστασης είναι η χρηματοδότηση του συστήματος, «όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή.

Άλλωστε το κράτος θα αποσβέσει σύντομα κάθε κόστος χρηματοδότησης από τα τεράστια οφέλη που θα αποκομίσει από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου μέσω των συστημάτων αυτών. Σημειώνουμε ότι το σύστημα δεν αφορά καμία επιχειρηματική λειτουργία του πρατηρίου και είναι κυρίως ελεγκτικός μηχανισμός για λογαριασμό της Πολιτείας».

Η ΟΒΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου στα πρατήρια και σε όλο το φάσμα της αγοράς αποτελεί βασικό εργαλείο πάταξης του λαθρεμπορίου. Ωστόσο για την γρήγορη εγκατάσταση του απαιτείται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών και των συναρμοδίων υπουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: