ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Mε συντηξη θα αντικατασταθει η πυρηνικη ενεργεια στο μελλον



Αντίθετα με την ατομική διάσπαση, που χρησιμοποιείται στα πυρηνικά εργοστάσια και έχει προκαλέσει ατυχήματα όπως αυτό στο Τσέρνομπιλ το 1986, η σύντηξη είναι απόλυτα ασφαλής και σχετικά οικολογική. Παρόλο που αποτελεί μία πυρηνική διαδικασία, διαφέρει από τη διάσπαση καθώς δεν υπάρχουν ραδιενεργά παρα-προϊόντα μετά τη σύντηξη, παρά μόνο αέριο ήλιο και ένα νετρόνιο.
Η ενέργεια από τη σύντηξη είναι πολλά υποσχόμενη ως μια μακροχρόνια μελλοντική πηγή ενέργειας, καθώς τα καύσιμα που απαιτούνται για την παραγωγής της είναι σε σχετική αφθονία στη Γη και η δημιουργία ενέργειας είναι ασφαλής και φιλική προς το περιβάλλον. Το δευτέριο αποσπάται από το θαλασσινό νερό και το τρίτιο προέρχεται από το λίθιο, ένα κοινό στοιχείο του εδάφους.Τέσσερα λίτρα θαλασσινού νερού μπορεί να παράγει ενέργεια αντίστοιχη 1135 λίτρων πετρελαίου, ενώ τα καύσιμα από 50 ποτήρια νερό περιέχουν ενέργεια που αντιστοιχεί σε 2 τόνους άνθρακα.
Μία μονάδα σύντηξης δεν παράγει άνθρακα, ενώ τα ποσοστά ραδιενεργών παρα-προϊόντων είναι εξαιρετικά χαμηλότερα από αυτά που παράγουν τα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια. Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ή τήξης του πυρήνα. Συνεπώς, η ενέργεια από τη σύντηξη θα είναι ωφέλιμη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: