ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εφυγε και ο Εντσο Μπεαρτζότ

Ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική Ιταλίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ του  1982 πέθανε χθες, αφήνοντας ορφανό το ιταλικό ποδόσφαιρο
Ενας ευπατρίδης του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο Εντσο Μπέαρτζοτ, ηττήθηκε χθες στο σπουδαιότερο παιχνίδι της καριέραςτου. Ηταν 83 ετών.

Χαρακτηριστική φιγούρα των πάγκων, κρατώντας µε ιδιαίτερο στυλ την αγαπηµένη του πίπα, ευγενής, πράος, διορατικός κατάφερε να πάει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και να οδηγήσει την Εθνική Ιταλίας στην κατάκτηση του ΠαγκοσµίουΚυπέλλου του 1982 στην Ισπανία. Ανέλαβε το τιµόνι τηςΣκουάντρα Ατζούρα το 1975 και τρία χρόνια αργότερα ανέβηκε στο τέταρτο σκαλοπάτι του Μουντιάλ της Αργεντινής.

Η επιµονή τουνα επιστρέψει στην εθνική ο Πάολο Ρόσιο οποίος είχε τιµωρηθεί µε δύο χρόνια αποκλεισµό για την εµπλοκή του σε σκάνδαλοµε στηµένους αγώνες και τα ανεπιτυχή αποτελέσµατα στα παιχνίδια προετοιµασίας ενόψει του Παγκοσµίου Κυπέλλου της Ισπανίας, προκάλεσαν µετωπική σύγκρουση τουΤύπου µε τον Μπέαρτζοτ, ο οποίος αµφισβητήθηκε έντονα και ζητήθηκε ο «αποκεφαλισµός» του. Μετά τον θρίαµβο των Ατζούρι στον τελικό επί της ∆. Γερµανίας (3-1) ο Μπέαρτζοτ ξεσπάθωσε. «Μόνοι µας εναντίον όλων», είχε δηλώσει στον Τζιάνι Μπρέρα που µόλις είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην εφηµερίδα «La Repubblica».

Προηγουµένως η Ιταλία είχε καταφέρει να αποκλείσει το απόλυτο φαβορί του τουρνουά, την καλύτερη ίσως Εθνική Βραζιλίας όλων των εποχών, την οποία νίκησε 3-2 µε χατ τρικ του µετέπειτα πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης Πάολο Ρόσι.

«Ο Εντσο Μπέαρτζοτ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς. Ηταν κάτι σαν πατέρας για µένα και χωρίςαυτόν δεν θα είχα καταφέρει τίποτα», δήλωσε ο Πάολο Ρόσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: