ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αυτους θα τους ψάξει κανενας;

Γιατροί και δικηγόροι κάτω από το αφορολόγητο όριο

Γιατροί και δικηγόροι κάτω από το αφορολόγητο όριο


Δύο στους τρεις Έλληνες βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν στην εφορία.
Συγκεκριμένα, 5.348.005 άτομα (από τα 8.342.160 που κατέθεσαν φορολογικές δηλώσεις) εμφάνισαν εισόδημα, στο οποίο δεν αναλογεί φόρος ούτε ένα ευρώ!!!
Η ειρωνεία στην υπόθεση είναι ότι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δήλωσαν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το 50%, ενώ από υπόλοιπους φορολογούμενους (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες) το 80% δήλωσε κάτω από 10.000 ετήσιο εισόδημα για το 2009!
Όπως φαίνεται από την ανάλυση των στοιχείων η φοροδιαφυγή βρίσκεται στα «φόρτε» της, ενώ τα βάρη της οικονομίας επωμίζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η συμμετοχή των μισθωτών αυξήθηκε κατά 47,9% και των συνταξιούχων κατά 52,6%.
Αντίθετα, επιχειρήσεις και λοιπά νομικά πρόσωπα κατέβαλλαν φόρους 4,05 δις ευρώ έναντι 4,71 δις ευρώ που κατέβαλλαν τον προηγούμενο χρόνο.
Αποτέλεσμα; Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν συνολικούς φόρους εισοδήματος 6,93 δις ευρώ και οι υπόλοιπες κατηγορίες 2,19 δις ευρώ. Λιγότερα από τα μισά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: