ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μερικές φορές η τέχνη που πολλοί ονομάζουν «κουλτουριάρικη» μπορεί να έχει απήχηση σε ευρύτερο
 
Στο δρόμο για τα Όσκαρ ο «Κυνόδοντας»
κοινό και παράλληλα να διεκδικεί επάξια διακρίσεις στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Αυτό συμβαίνει με την ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, που είναι έτοιμη να ανοίξει την πόρτα των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο «Κυνόδοντας» περιγράφει τη ζωή τριών αδερφών με ψυχολογικές διαταραχές που οι γονείς τους τα έχουν έγκλειστα αποκομμένα από το περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το σενάριο ως μια ακραία εκδοχή της κριτικής που γίνεται στο υπερπροστατευτικό περιβάλλον της ελληνικής οικογένειας. Ο σκηνοθέτης στη βραβευμένη στις Κάννες ταινία αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας και παράλληλα δίνει μια ώθηση στον εδώ και πολλά χρόνια βαλτωμένο ελληνικό κινηματογράφο. 

Τον Γιώργο Λάνθιμο τον γνωρίζουμε στην Ελλάδα ως συνσκηνοθέτη στο "Ο καλύτερός μου φίλος" με τον Λάκη Λαζόπουλο, αλλά και  ως δημιουργό της πασίγνωστης διαφήμισης "Put the cot down slowly."

«Ένα βήμα πλησιέστερα στον απώτερο στόχο να κερδίσει το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2010, βρίσκεται η κινηματογραφική παραγωγή «Κυνόδοντας», του Γιώργου Λάνθιμου. Η πολυβραβευμένη ελληνική παραγωγή, μπήκε ανάμεσα στις εννέα επικρατέστερες ταινίες, από τις οποίες θα αναδειχτεί η πεντάδα των επίσημων υποψηφίων για το Όσκαρ της κατηγορίας αυτής, στην 83η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Εβδόμης Τέχνης, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

Η κατάταξη του «Κυνόδοντα» ανάμεσα στις εννέα πιο αξιόλογες ξένες ταινίες αποτελεί σημαντικότατο επίτευγμα δεδομένου ότι στον σχετικό διαγωνισμό συμμετείχαν εξήντα έξη (66) συνολικά ταινίες, από ισάριθμες χώρες.

Στις εννέα ταινίες που επιλέχτηκαν να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο της ψηφοφορίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, η Δανέζικη «In a Better World», η οποία θεωρείται ως ένας από τους πιο ισχυρούς αντίπαλους του «Κυνόδοντα», δεδομένου ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα κέρδισε το βραβείο Golden Globe (Χρυσή Σφαίρα), η Αλγερινή «Outside the Law», η Καναδική «Incendies», η Ιαπωνική «Confessions», η Μεξικανική «Biutiful», η Νοτιοαφρικανική «Life Above All», η Ισπανική «Even the Rain» και η Σουηδική «Simple Simon».

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, το οποίο διευθύνει η διακεκριμένη παραγωγός Αγγελική Γιαννακόπουλος, που ουσιαστικά «άνοιξε» στον «Κυνόδοντα» την πόρτα των Όσκαρ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει τους καλλιτέχνες, τεχνικούς και παραγωγούς της ταινίας για την επίζηλη πρόκριση, και τους εύχεται να συνεχίσουν να σημειώνουν επιτυχίες και στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: