ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μετά το Δίστομο, ανοίγει ο δρόμος για την απαίτηση και του αναγκαστικού δανείου από τη Γερμανία

Aυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το περίφημο κατοχικό δάνειο που παραμένει απαιτητό, καθώς ουδέποτε αποποιηθήκαμε το δικαίωμα διεκδίκησής του. Μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θέλει να παραστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το Δίστομο, αναδεικνύεται και το θέμα του αναγκαστικού δανείου που έδωσε η χώρα μας στους κατακτητές.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας δήλωσε στη Βουλή ότι το «δάνειο παραμένει ανοικτό και είναι μία θέση από την οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε». Η ίδια θέση διατυπώθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα. Άλλωστε, η σύμβαση του δανείου υπάρχει και ενισχύει την ελληνική νομική θέση.

Εν τω μεταξύ, στο υπ. Εξωτερικών φαίνεται ότι το θέμα παραμένει ανοικτό όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά και σε επίπεδο «φακέλου» που μελετούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το νομικό επιτελείο προκειμένου να αξιολογήσουν τις δυνατότητες που διανοίγονται. Στη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί, για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες του στρατού κατοχής αποφάσισαν να δανειστούν από την υπόδουλη Ελλάδα...
"Στις 14/3/42 οι πληρεξούσιοι Γερμανίας και Ιταλίας (ερήμην ακόμα και της κατοχικής κυβέρνησης) αποφάσισαν και υπέγραψαν δανειακή σύμβαση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει κάθε μήνα 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές ως έξοδα Κατοχής, ενώ οι αναλήψεις άνω του ποσού αυτού από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν άτοκο δάνειο. Η δε επιστροφή του θα γινόταν αργότερα.
Η σύμβαση

Την αρχική αυτή σύμβαση ακολούθησαν 3 τροποποιήσεις που μετέτρεπαν την αναγκαστική σύμβαση σε συμβατική. Δηλαδή το δάνειο παύει να είναι αναγκαστικό και μεταπίπτει σε κοινό συμβατικό δάνειο.
«Τα έγγραφα αυτά υπάρχουν στον φάκελο της Τράπεζας της Ελλάδος και στα αρχεία του υπ. Εξωτερικών».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως αναφέρει ο συγγραφέας κ. Τάσος Ηλιαδάκης, το ύψος του δανείου σήμερα, με τις μετατροπές στο πέρασμα του χρόνου, ίσως αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ και βεβαίως παραμένει ανεξόφλητο.
Άλλοι ερευνητές, μάλιστα, θεωρούν ότι η σημερινή αποτίμηση του είναι πολύ υψηλότερη, όπως σημειώνει ο κ. Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών από τη Γερμανία.

«Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938, ανέρχεται σήμερα σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους»
, λέει ο κ. Βασιλειάδης και εξηγεί ότι το θέμα του δανείου είναι διαφορετικό από τις γενικότερες απαιτήσεις των γερμανικών επανορθώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: