ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αφιερωμενο σε όσους έλεγαν ότι ο Αντρεας ηταν "ανθρωπος των Αμερικάνων"

«CIA-O απόρρητος φάκελος του Ανδρέα»

Το Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Μάριου Ευρυβιάδη «CIA-O απόρρητος φάκελος του Ανδρέα»
 
«CIA-O απόρρητος φάκελος του Ανδρέα» στη Θεσσαλονίκη
που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.
  Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μιχάλης Ιγνατίου μιλώντας στην παρουσίαση είπε ότι κατά τη συγγραφή του βιβλίου διάβασε χιλιάδες, αποκτημένα με νόμιμο τρόπο, έγγραφα μυστικών υπηρεσιών και κανένα δεν είχε θετική αναφορά για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων τον χαρακτήριζαν ως «επικίνδυνο», «καιροσκόπο», «παθολογικό ψεύτη», μέχρι και «ψυχασθενή». Ο κ. Ιγνατίου εκτίμησε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβασε κάποια από τα έγγραφα και αυτό επηρέασε και την εξωτερική του πολιτική, ενώ συμπέρανε ότι για να ήταν τόσο μισητός στους Αμερικάνους πρέπει να ήταν μεγάλος πολιτικός.

    Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μάριος Ευρυβιάδης, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δύο όψεις και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν υπέρ της Αμερικής που είναι υπέρμαχη του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και επέκρινε την χώρα που ακολουθεί πολιτική ισχύος. Ο κ. Ευρυβιάδης είπε επίσης ότι στις ΗΠΑ υπάρχει νόμος που επιτρέπει την έρευνα εγγράφων υψίστης διαβάθμισης, υψηλότερης από αυτά που διέρρευσαν στο Wikileaks. Στις ΗΠΑ, πρόσθεσε, η ελευθερία του λόγου και της έρευνας κατοχυρώνεται θεσμικά και συνταγματικά όσο σε κανένα άλλο σύστημα.

    Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον μεγάλο του δάσκαλο, τον «μεγαλύτερο οικονομολόγο της Ελλάδας του 20ου αιώνα», μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, είπε ο κ. Καρυώτης δεν θα υπέγραφε το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι, αν και διαπρεπής οικονομολόγος, δεν ανέλαβε ποτέ απευθείας τη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων της χώρας, γιατί γνώριζε ότι αν ήταν κύριος υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής, η πολιτική του φθορά θα ήταν ταχύτατη.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στις ΗΠΑ, το 1994, που σηματοδότησε μια νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην προετοιμασία της οποίας συνέβαλε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ήταν δύσκολο για τους Αμερικανούς, είπε ο κ. Βενιζέλος, να αντιληφθούν το βάθος της στρατηγικής του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος διέθετε στον ύψιστο βαθμό την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την εξέλιξη των πραγμάτων στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: