ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η αγορά ξαναγυρνάει στα μετρητά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgj-jG0D0jBD8D6V9OATkZ_H8RM-Q0SmLQzCQMRwOBb9dqvvsQ78B4aIiP7ghNJv-RbOQgN5jytqYG4pG0lW_EChrpWpDqbEk39VJNi8JMsrx6-LYP4qKmxf8zILbGzttC5AkpW0Zyst0I/s1600/%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%95%CE%A3.jpg
Τα μετρητά, οι εγγυητικές επιστολές τραπεζών και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις -ακόμα και προσημειώσεις ακινήτων- έρχονται να αντικαταστήσουν τις επιταγές.

Οι μεταχρονολογημένες επιταγές δημιούργησαν τη δική τους «φούσκα» στην αγορά -το 2009 και 2010 τα «φέσια» ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ- και σήμερα η αγορά «γυρίζει» την πλάτη στις επιταγές.

Και μπορεί την τελευταία διετία τα κριτήρια για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών να έχουν γίνει αυστηρότερα, όμως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στις τράπεζες, ότι δηλαδή δεν χορηγούν καρνέ, αλλά περισσότερο στην αγορά που δεν αποδέχεται ως μέσο πληρωμής τις επιταγές, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει:

«Οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων γίνονται «με πιο ισχυρά διασφαλιστικά κριτήρια» δηλαδή τοις μετρητοίς, με εγγυητικές επιστολές τραπεζών, με εμπράγματες εξασφαλίσεις, ακόμα και με προσημείωση ακινήτου. Το λιανεμπόριο σήμερα δουλεύει και πάλι με μετρητά και κατ’ επέκταση εφοδιάζεται με πολύ μικρότερες προμήθειες».

Με αποτέλεσμα, πολλά μικρά εμπορικά καταστήματα να κινδυνεύουν με κλείσιμο, όχι γιατί δεν πληρώνουν τους προμηθευτές τους ή επειδή δεν έχουν δουλειά, αλλά επειδή δεν έχουν πρώτη ύλη. Οι μεγάλες αλυσίδες και προμηθευτές επιλέγουν πλέον ως μέσο συναλλαγής τις εγγυητικές επιστολές τραπεζών και πολύ συχνά βάζουν και ρήτρες προσημείωσης ακινήτων.

Και έτσι, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, «περάσαμε από τις μεταχρονολογημένες και ακάλυπτες επιταγές, στο φαινόμενο ‘καθόλου επιταγές’. Μάλιστα οι επιχειρήσεις λειτουργούν σήμερα ως τράπεζες και προσπαθούν να διαχειριστούν τις επισφάλειες τους και κυρίως να εισπράξουν τα ποσά που τους οφείλονται. Οι επιχειρηματίες που πρόκειται να πληρωθούν με επιταγή, πριν ακόμα την αποδεχτούν, πηγαίνουν στην τράπεζά τους και ζητούν να πληροφορηθούν αν ο εκδότης της επιταγής είναι ‘κτυπημένος’ στον ‘Τειρεσία’ ή όχι».

Το 2010 τα περισσότερα «σφραγίσματα» έγιναν από ιδιώτες και όχι από τράπεζες. Οι προμηθευτές σφραγίζανε τις επιταγές πελατών τους και βγάζανε εις βάρος τους διαταγές πληρωμής.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο είναι οι καταχωρήσεις στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία με τις μισές εγγραφές να προέρχονται από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές.

Την ίδια ώρα τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να εκδίδουν διαταγές πληρωμής σε βάρος επιχειρηματιών που έχουν βρεθεί ακάλυπτοι. Οι διαταγές πληρωμής είναι το πρώτο βήμα που οδηγεί στη συνέχεια στα προγράμματα πλειστηριασμών.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: