ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Google: Έρχονται οι αυτόματοι μεταφραστές στα smartphones

Πριν κάποια χρόνια θα μας φαινόταν ως ένα πολύ προχωρημένο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας
 

Τα κινητά που «μιλάνε» έφθασαν και εξαλείφουν το πρόβλημα της  επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής.
Μιλήστε στο smartphone σας και αυτό θα αναλάβει στη συνέχεια να μεταφράσει αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο, τα λόγια σας στη γλώσσα του αλλοδαπού συνομιλητή σας. Το αντίστροφο θα συμβεί, όταν εκείνος θα αρχίσει να σας μιλάει, οπότε αμέσως μετά θα ακούσετε τα λόγια του μεταφρασμένα στη γλώσσα σας.

Την εντυπωσιακή -και ιδιαιτέρως χρήσιμη- δυνατότητα άρχισε να προσφέρει η Google στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα που τρέχουν το δικό της λειτουργικό σύστημα Android, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για ένα πειραματικό λογισμικό, που θα βελτιωθεί στην πορεία του χρόνου και αποτελεί μετεξέλιξη της μεταφραστικής δυνατότητας (Google Translate), την οποία η εταιρεία είχε προσθέσει στα κινητά Android πριν ένα χρόνο περίπου.

To νέο λογισμικό επιτρέπει στη συσκευή -αφού ο χρήστης πιέσει το πλήκτρο του μικροφώνου- να μεταφράζει  τη συνομιλία δύο ανθρώπων. Προς το παρόν, το Google Translate μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο μόνο μεταξύ αγγλικών και ισπανικών, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες γλώσσες στο μέλλον.

Χρήστες από τουλάχιστον 150 χώρες ήδη χρησιμοποιούν την παλαιότερη δυνατότητα Translate των συσκευών Android, που υποστηρίζει 53 γλώσσες για μετάφραση κειμένου, καθώς επίσης αναγνώριση φωνής σε 15 διαφορετικές γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: