ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σε τι διαφέρει η παρακάτω επιλογη απο τα κατακριτέα swaps της κυβέρνησης Σημιτη; Μηπως απλώς έχει άλλο νονό και άλλο όνομα

Financial Times: Δάνειο 50 δισ. για επαναγορά του ελληνικού χρέους

Δάνειο 50 δισ. για επαναγορά του ελληνικού χρέους

Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία καθώς και το ενδεχόμενο...
 

επαναγοράς ελληνικού χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Παρασκευή.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Ελλάδα συζητά με την ΕΕ να πάρει δάνειο έως 50 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να επαναγοράσει το χρέος της περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας καθώς και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δις. ευρώ σε 30 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιό του.

Υποστηρικτής της ιδέας είναι ο Αξελ Βέμπερ, Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, ο οποίος θεωρεί πως η μετατόπιση της αποπληρωμής του χρέους σε μεγάλο βάθος χρόνου σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό του δανεισμού των κρατών μελών βάσει συνταγματικής πρόβλεψης, θα δώσει στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας τον απαραίτητο χρόνο να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος τους.


Σημειώνεται ότι ο χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας προέβλεπε αρχικώς τριετή περίοδο χάριτος για κάθε δόση του δανείου και διετή περίοδο αποπληρωμής, δηλαδή εξόφληση του συνόλου των 110 δισ. ευρώ έως το 2018.

Στο Eurogroup του Νοεμβρίου αποφασίσθηκε η χορήγηση τετραετούς περιόδου χάριτος για κάθε δόση του δανείου και επταετούς περιόδου αποπληρωμής, δηλαδή εξόφληση των 110 δισ. ευρώ έως το 2024. Εάν τελικώς υιοθετηθεί η πρόταση Βέμπερ η αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί το 2043!


Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δανείζεται από τον μηχανισμό στηρίξεως με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, το οποίο εάν μετατραπεί σε σταθερό γίνεται 5,5%. Η Ιρλανδία δανείζεται με σταθερό επιτόκιο 5,8%. Σε περίπτωση επεκτάσεως του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 30 έτη, το πλέον πιθανό σενάριο θα ήταν το επιτόκιο να διαμορφωθεί 1,5% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, δηλαδή στο 4,8% –5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: