ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ετοιμη για χρηση η πρώτη συσκευή 3D μαστογραφίας

Την πρώτη συσκευή μαστογραφίας που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και παράγει τρισδιάστατες απεικονίσεις του στήθους, για τον προληπτικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου, ενέκρινε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Ποτών.

Το Σύστημα Selenia  μπορεί να απεικονίσει τόσο σε δύο όσο και σε τρεις διαστάσεις το στήθος. Οι τρισδιάστατες εικόνες μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να διαγιγνώσκουν το καρκίνο του μαστού, αναφέρει η Υπηρεσία.

Οι συνηθισμένες μέθοδοι μαστογραφίας χρησιμοποιούν χαμηλή «δόση» ακτίνων Χ και θεωρούνται το καλύτερο εργαλείο  για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, με τη συμβατική δισδιάστατη απεικόνιση, ποσοστό περίπου 10%  των γυναικών χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις καθώς συχνά η πρώτη απεικόνιση εντοπίζει ανωμαλίες που όμως στη συνέχεια αποδεικνύονται μη καρκινικές.  

Η συνδυασμένη χρήση των δισδιάστατων και τρισδιάστατων απεικονίσεων της Selenia σχεδόν διπλασιάζουν  την ποσότητα ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη. Όμως βελτιώνουν την ακρίβεια και μειώνουν τον αριθμό των γυναικών που θα χρειαστεί να επιστρέψουν για επιπρόσθετες εξετάσεις.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για το βαθμό επικινδυνότητας της ακτινοβολίας. Ωστόσο η αύξηση του κινδύνου καρκίνου από τη νέα εξέταση εκτιμάται πως είναι μικρότερη από 1% σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική μαστογραφία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: