ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ο Δ. Τσιρώνης καταπέλτης για τον Α. Βγενόπουλο

Ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Άρτα ο κ. Δημήτρης Τσιρώνης έχει φέρει τα πάνω κάτω στον όμιλο MIG. O κ. Τσιρώνης που είναι οικονομολόγος και γνωρίζει άριστα τη λειτουργία του τραπεζικού και του χρηματιστηριακού συστήματος δεν "μασάει" τα λόγια του.
Ως πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής στη βουλή για το Βατοπέδι και αντιπρόεδρος στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής μας μίλησε για τα σκάνδαλα και τις παρατυπίες που ο ίδιος διαπίστωσε για τον όμιλο MIG και τον κ. Βγενόπουλο. Υποστηρίζει ότι ο κ. Βγενόπουλος προσλαμβάνει παιδιά αρεοπαγιτών και ανωτάτων δικαστικών στις επιχειρήσεις του προκειμένου να έχει εύνοια από το δικαστικό σώμα και απαντάει με το λακωνικό ρητό “ Έχουν γνώση οι φύλακες”. Αυτό όμως που ακούγεται στη πιάτσα για τον κ. Τσιρώνη είναι ότι είναι αδιάφθορος και δεν τα παίρνει.
κ. Τσιρώνη με εκπλήξατε στην πρόσφατη επιτροπή της βουλής -που ήταν παρόν και ο κ. Βγενόπουλος -και με δυνατή φωνή λέγατε προς τους βουλευτές “Μην τον φοβάστε έχετε το λαό μαζί σας”. Τι έχει συμβεί με τον κ. Βγενόπουλο;
Ως μέλος της επιτροπής για το Βατοπέδι και αργότερα πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για την ίδια υπόθεση εξέταζα όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Μια από αυτές ήταν και η οικονομική πτυχή του σκανδάλου που αφορούσε στις δανειοδοτήσεις της Μονής Βατοπεδίου . Εκεί διαπιστώσαμε ότι η Μονή Βατοπεδίου όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα είχε δανεισθεί με 173.εκατ ευρώ , εκ των οποίων τα 157 εκατ ευρώ, προέρχονταν από μία μόνο τράπεζα την Marfin bank και την επενδυτική τράπεζα του ίδιου ομίλου.
Αυτό μου προξένησε από την αρχή την απορία και έψαξα το θέμα σε περισσότερο βάθος. Διαπίστωσα ότι η Μονή Βατοπεδίου την κρίσιμη περίοδο το καλοκαίρι του 2007 αγόρασε 30 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ και με άλλα 50 εκατ. συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG
Συνολικά από αυτά τα 157 εκατ τα 80 διατέθηκαν την ίδια χρονική περίοδο.

Το κρίσιμο καλοκαίρι του 2007 ο κ. Βγενόπουλος με την MIG μάζευε μετοχές του ΟΤΕ χωρίς η κυβέρνηση της Ν.Δ να τους έχει αντιληφθεί με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει ένα ποσοστό άνω του 20% το οποίο στη συνέχεια πούλησαν στη γερμανική Deutsch Telecom .
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να συρθεί στη μεταβίβαση ενός ποσοστού στη γερμανική εταιρία και να χάσει μια στρατηγική εταιρεία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών τον ΟΤΕ. Μια χώρα θα πρέπει να έχει στα χέρια της όλες αυτές τις στρατηγικές επενδύσεις που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες τη ενέργεια το νερό και άλλα..
Όλα όμως αυτά μεθοδεύτηκαν κάτω από παράνομες συνθήκες με Ιερές Μονές και παράνομες δανειοδοτήσεις.
Γιατί ήταν παράνομες οι δανειοδοτήσεις;
Ήταν παράνομες γιατί δεν υπήρξαν καλύψεις για τη τράπεζα. Συνήθως όταν μια τράπεζα δίνει ένα δάνειο ζητάει από το δανειζόμενο καλύψεις που ξεπερνούν το 120%. Εδώ υπήρχαν καλύψεις από κάποια κτήρια της Μονής που διέθετε στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη- που ήταν και υπερτιμολογημένα- και έφθαναν στα 40%.Το δεύτερο ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG κατά 5 δις ευρώ που έφθασε στα 5,2 δις ευρώ -μιλάμε για ασύλληπτα ποσά -τα οποία τότε προξένησαν μεγάλη εντύπωση.
Ο όμιλος μιλούσε για στρατηγικούς επενδυτές από το Ντουμπάι και εκείνο που διαπιστώσαμε από την εξέταση όλων των στοιχείων και δεδομένων ήταν ότι η αύξηση αυτή του μετοχικού κεφαλαίου ήταν πλασματική .
Δηλαδή πως έγινε;
Χρησιμοποιούνταν η τράπεζα Marfin Bank ως δούρειος Ίππος. Δηλαδή έδινε δανειοδοτήσεις σε Μοναστήρια , σε ιδιώτες σε επιχειρηματίες για να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.
Υπήρχε μια πλασματική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που σχεδόν το ήμισυ του ποσού ήταν από αύξηση εταιριών και φυσικών προσώπων που είχαν δανειοδοτηθεί από την Marfin bank και από την κυπριακή μητρική εταιρεία Marfin Poplular Bank .
Επειδή μιλούσαν για κεφάλαια από το Ντουμπάι βρήκαμε μια δανειοδότηση 400 εκατ δολαρίων που έκανε η Marfin Bank στην εταιρεία του Nτουμπάι. Ουσιαστικά ακόμα και αυτή η εταιρεία που μετείχε κατά ένα ποσοστό στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG είχε δανειοδοτηθεί από την Marfin Bank .
Όλα αυτά ήταν σκανδαλώδη γιατί η τιμή της μετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ήταν 6,7 ευρώ και σήμερα έχει κατρακυλήσει στο 0,75 ευρώ δηλαδή ουσιαστικά έχει πάει κάτω 10 φορές .

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν τα λεφτά τους. Παίχτηκε ένα παιχνίδι στις πλάτες του επενδυτικού κοινού . Το χειρότερο παιχνίδι που παίχτηκε ήταν προς αυτούς οι οποίοι είχαν δανειοδοτηθεί από τη Marfin . Για να μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου -ενώ δανείστηκαν τεράστια ποσά- τους είχανε υποσχεθεί ότι η μετοχή θα φθάσει πολύ υψηλά και θα βγάζουν κέρδη, όπου από αυτά τα κέρδη θα καλύψουν και τα δάνεια τους .
Έχουν καμιά αξία σήμερα οι μετοχές;
Σήμερα είναι χρεωμένοι στην Marfin και στην επενδυτική τράπεζα με τεράστια ποσά και έχουν στα χέρια τους μετοχές που δεν έχουν ουσιαστικά κανένα αντίκρυσμα .
Αυτά κατέληξαν στις τσέπες κάποιων που σήμερα εμφανίζονται στη προσωπική τους ζωή να είναι πάμπλουτοι ενώ οι εταιρίες έχουν οδηγηθεί ουσιαστικά σε χρεωκοπία αφού είναι καταχρεωμένες. Όλες οι εταιρίες του ομίλου MIG είναι κατά πολύ χρεωμένες.
Τι έχει αποδείξει σε εσάς ο όμιλος MIG
Όλα τα παραπάνω τα κατήγγειλα και στη βουλή προκειμένου να γνωρίζει ο υπουργός υγείας όταν θα ελάμβανε τις αποφάσεις του για το νοσοκομείο Ερικος Ντυνάν ότι πρόκειται για έναν όμιλο που αυτό που έχει αποδείξει μέχρι σήμερα στην οικονομική ζωή -αυτό τουλάχιστον που ανακάλυψα εγώ- είναι ότι στήνει παιχνίδια για να καρπώνονται τα χρήματα κάποιοι επιτήδειοι εις βάρος του επενδυτικού κοινού.
Οι εταιρίες του ομίλου που είναι σε μεγάλους κλάδους αντί να έχουν εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα δυστυχώς, όλες μα όλες οι εταιρίες είναι ζημιογόνες. Αυτό λοιπόν δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά .
Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι;
Δημιουργεί τεράστια ανησυχία και στους χιλιάδες εργαζόμενους. Εδώ στέκομαι αυτό που ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε στη βουλή πως: “ Ο κ. Τσιρώνης θα καλύψει 56.000 εργαζόμενους;”. Ο κ. Βγενόπουλος τους έχει έκθετους στον αέρα. Ανά πάσα στιγμή αυτοί οι άνθρωποι με τόσες ζημιές που έχουν συσσωρευθεί στις εταιρίες του ομίλου κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο .
Η ανησυχία μου έγκειται πρώτα σε αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι είναι έκθετοι. Γι αυτό έχω κρούσει πολύ έγκαιρα το κώδωνα του κινδύνου από τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να μεριμνήσει και η τράπεζα της Ελλάδος και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τον όμιλο MIG και την Marfin Bank πως χειρίστηκαν όλα αυτά τα ζητήματα .
Έχω στείλει πολυσέλιδα υπομνήματα τόσο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και στο πρόεδρο της επιτροπής ξεπλύματος χρήματος. Αναλύω που έγκειται όλες αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές ,οι παρανομίες και περιμένω.
Ελπίζω να προλάβουν όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι ώστε να εισηγηθούν στη κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό θέμα.
Σήμερα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Βγενόπουλο;
Αυτή τη στιγμή ο κ Βγενόπουλος είναι υπόδικος . Του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου πάγου για απόπειρα εκβιασμού που αφορά στη δανειοδότηση της Marfin για το νοσοκομείο Ερίκος Ντυνάν μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση.
Ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών από τον Ιούλιο του 2010 όρισε εισαγγελέα για την άσκηση προκαταρκτικής εξέτασης για τα παράνομες δανειοδοτήσεις στη Μονή Βατοπεδίου. Ως πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής έχω στείλει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στο Πρόεδρο της Επιτροπής ξεπλύματος χρήματος όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεση μας ώστε να είναι πλήρως ενήμεροι και να διεξάγουν τη δική τους έρευνα .
Δεν φοβάστε;
Όχι δεν φοβάμαι. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο . Εγώ ότι βρήκα από την έρευνα μου στο Βατοπέδι το έβγαλα. Εάν υπάρχουν και άλλα σκάνδαλα αλλού και δεν τα βγάζουν λυπάμαι πολύ . Ήθελα όμως να είμαι εντάξει με τη συνείδηση μου και με το έργο που μου είχε ανατεθεί από την ολομέλεια της βουλής να είμαι μέλος της εξεταστικής και πρόεδρος της προανακριτικής. Αυτά τα στοιχεία τα βρήκα και τα έβγαλα στην επιφάνεια θα μπορούσα να τα βάλω σε ένα συρτάρι και να τα θάψω . Τότε θα ήμουνα επίορκος .
Σήμερα τα έβγαλα και αισθάνομαι πολύ περήφανος που κάνω το καθήκον και το χρέος μου με τον καλύτερο τρόπο τιμώντας την εμπιστοσύνη όσων με έστειλαν στη βουλή .
Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί μια πληροφορία ότι πολλά στελέχη των εταιριών του κ. Βγενόπουλου είναι παιδιά τέως και νυν δικαστικών. Αληθεύει;
Βεβαίως το γνωρίζω αυτό και όταν θα έρθει η ώρα θα μιλήσουμε αναλυτικά . Προσλαμβάνει παιδιά των αρεοπαγιτών, πρώην και εν ενεργεία, στις εταιρίες του ή τους αναθέτει δουλειές μέσω των εταιρειών του ομίλου έτσι ώστε να έχει μια κάλυψη από το δικαστικό σώμα . Θεωρώ πως οι δικαστικοί λειτουργεί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων . Δεν μπορεί μια συνεργασία που μπορεί να έχουν τα παιδιά τους με αυτές τις επιχειρήσεις να οικειοποιηθεί προκειμένου να παρέμβουν στην λειτουργία και στην απονομή της δικαιοσύνης . Είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα . Έχουν γνώση οι φύλακες μόνο αυτό μπορώ να πω και τίποτα παραπάνω!
Πηγή: www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: