ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Και η Ρωσία στη μαχη για τα κοιτάσματα που βρίσκονται στο πλουσιο υπέδαφος της Αρκτικής

Εξερευνητική αποστολή, της οποίας θα ηγείται η Ρωσία, θα ξεκινήσει από τη ρωσική αρκτική ακτή για να φτάσει διασχίζοντας
 
TIME: Ρωσική εξερευνητική προσπάθεια στην Αρκτική για πετρέλαιο
τον Βόρειο Πόλο στον Καναδά, σε ένα πολύμηνο και επικίνδυνο ταξίδι πάνω σε κινούμενους πάγους.
Η αποστολή θα ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου και θα αποτελέσει μια πρώτη δοκιμή του ρωσικού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GLONASS που αποτελεί την απάντηση στο αμερικανικό GPS. Στην αποστολή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου, θα συμμετέχουν 8 εξερευνητές που θα χρησιμοποιήσουν 2 ειδικά διαμορφωμένα οχήματα για να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προκαλέσουν την αποκόλληση των πάγων.

Ερευνητικός στόχος είναι η παρατήρηση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων και να εξετάσουν τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα δοθούν και σε άλλους επιστήμονες μετά το πέρας της αποστολής, σύμφωνα με τον αρχηγό της. Θα είναι η πρώτη δοκιμή του σχεδίου GLONASS , που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 2 δις δολάρια, και το οποίο η Ρωσία θέλει να καταστήσει βασικό κομμάτι στην τεχνολογία αυτοκινήτων καθώς και στην κινητή τηλεφωνία.

Στην Αρκτική, εδαφικές διεκδικήσεις προβάλλουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Δανία (μέσω της Γροιλανδίας) και ο Καναδάς. Δεν υπάρχει κάποιο διεθνές καθεστώς που να ρυθμίζει την εδαφική κυριαρχία στο Βόρειο Πόλο και να τον προστατεύει περιβαλλοντικά, σε αντίθεση με τον Νότιο Πόλο όπου η Συνθήκη του 1959 για την Ανταρκτική επιτρέπει μόνο την εξερεύνηση για επιστημονικούς λόγους. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στις ενδιαφερόμενες χώρες να επιδίδονται σε έναν αγώνα για το ποιος θα επιβάλλει πρώτα την κυριαρχία του με απώτερο σκοπό τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του βυθού της Αρκτικής.. Τα τελευταία χρόνια, η ρωσική πρακτική φαίνεται να κερδίζει ένα σημαντικό προβάδισμα.

Η αποστολή αυτή λοιπόν εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθειά της να αποκτήσει κυριαρχικά δικαιώματα εξερεύνησης στην Αρκτική, γεγονός που εκδηλώθηκε και με την τοποθέτηση της ρωσικής σημαίας στο βυθό της το 2007. Με την παραγωγή πετρελαίου στη Σιβηρία να αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση, η Μόσχα στοχεύει σε μια  περιοχή που έχει αποθέματα αναγκαία για να την βοηθήσουν να διατηρήσει τη θέση της ως  κορυφαία εξαγωγική χώρα πετρελαίου παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: