ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κρατικά χρέη εκατομμυρίων στους ηλεκτροπαραγωγούς. Ποιος θα τα πληρώσει; Εμείς πάλι ;






Κράτος οφειλέτης χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά που προβλέπονται βάσει της νομοθεσίας για το μηχανισμό κάλυψης μεταβλητού κόστους. Όπως πληροφορείται το Capital.gr το ποσό της οφειλής για τους τρεις ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, δηλαδή την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison, Ελλάκτωρ), την Ήρων Θερμοηλεκτρική (ΓΕΚ Τέρνα, GdF Suez) και Protergia (Όμιλος Μυτιληναίου) σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις κυμαίνεται από 30 έως 40 εκατ. ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν στις πληρωμές από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα.

Στο ποσό αυτό βεβαίως θα πρέπει να προστεθούν και τα ακόμη μεγαλύτερα χρέη από τις οφειλές του κράτους  από τις επιστροφές ΦΠΑ που οφείλονται από την κατασκευή των μονάδων. Τα ποσά που με βάση το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται να αποπληρωθούν φτάνουν σε ιλιγγιώδη νούμερα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ συνολικά και για τους τρεις ανεξάρτητους παραγωγούς.

Όσο για τα αίτια της καθυστέρησης, πηγές του ΔΕΣΜΗΕ αναφέρουν ότι η καθυστέρηση προβλεπόταν στις αλλαγές που έγιναν μετά τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά και την εισαγωγή της λεγόμενης 5ης μέρας αναφοράς. Έτσι ενώ μέχρι τότε, τα ΑΔΙ καταβάλλονταν κάθε μήνα, οι ίδιες πηγές του ΔΕΣΜΗΕ αναφέρουν ότι υπάρχει καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους και διαβεβαιώνουν ότι μέχρι τέλος του μήνα οι οφειλές για τα ΑΔΙ θα διευθετηθούν. Όσο για τα αίτια της καθυστέρησης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ΑΔΙ (καθορίζονται όχι με βάση τη μέση οριακή τιμή της μέρας αλλά με βάση τις τιμές ανά ώρα και για αυτό το λόγο χρειάζονταν προσαρμογές στο λογισμικό.

Η αλλαγή αυτή στο λογισμικό, βεβαίως, κοστίζει στους ηλεκτροπαραγωγούς οι οποίοι επιβαρύνονται με τα κόστη λειτουργίας αλλά και τις χρεώσεις που ως επί το πλείστον κατευθύνονται και πάλι στις δημόσιες εταιρείες (ΔΕΗ δίκτυα, ΔΕΣΦΑ για τη χρήση του δικτύου αερίου, ΔΕΠΑ για το κόστος του φυσικού αερίου). Και βέβαια οι στρεβλώσεις που δεν επιτρέπουν τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό απέναντι στη ΔΕΗ, ουσιαστικά καθηλώνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στον ηλεκτρισμό. Επενδύσεις που ζητήθηκαν από το κράτος, από τους ιδιώτες, χωρίς να επιτρέπεται η πρόσβαση σε άλλο μείγμα καυσίμου πλην του φυσικού αέριου και οι οποίες συνεχίζουν να απαξιώνονται με τα όσα παράδοξα συμβαίνουν στην αγορά. 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: