ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Στοχος οι 500 μαραθώνιοι σε 500 μέρες

O δρόµος προς  την κατάκτηση  µιας τόσο  ψηλής κορυφής  είναι µακρύς  και κυρίως  µοναχικός για  τον φιλόδοξο  ισπανό δροµέα
∆οκιµασία των ανθρώπινων ορίων αποτελεί η προσπάθεια του Ισπανού Ρικάρντο Αµπαντ να τρέξει 500 µαραθώνιους σε 500 ηµέρες και να σπάσει το ρεκόρ του Βέλγου Στέφαν Ενγκελς!

O Ενγκελς πρόσφατα µπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνεςτρέχοντας 365 µαραθώνιους σε έναν χρόνο!

Ο Αµπαντ δεν είναι επαγγελµατίας αθλητής.Το αντίθετο.Εργάζεται κυλιόµενο ωράριο στο εργοστάσιοFagor στηνεπαρχία Ναβάρακαι τις ελεύθερες ώρες του «καταπίνει» χιλιόµετρα. Το «µικρόβιο» να τρέχει το «κόλλησε» το 2005 στην αναζήτησή του να αλλάξει χόµπι, αφού µέχρι τότε γνώριζε τον κόσµο πάνω στις ρόδες ενός ποδηλάτου.

Το χόµπι όµως έγινε συνήθεια και όπως εξηγεί ο40χρονος Αµπαντ «το τρέξιµο είναισαν ναρκωτικό. ∆εν µπορώ να χάνω ούτε µία ηµέρα».

Ανθρωπος των προκλήσεων, ο Αµπαντ δοκίµασε τιςαντοχές του σε διάφορους αγώνες. Κάλυψε 184,6 χιλιόµετρα σε24 ώρες, 238,5χιλιόµετρα σε 34 ώρες χωρίς ανάπαυση, έτρεξε σε 8 συνεχόµενουςµαραθώνιους σε 58 ώρες και 19 λεπτά, 30 µαραθώνιους τον Αύγουστο του 2008 και 150µαραθώνιους σε αντίστοιχες ηµέρες το 2009.

Τοανήσυχο πνεύµατου αλλά και η επιτυχία του Βέλγου Ενγκελς ναολοκληρώσει365 µαραθώνιους σε έναν χρόνο τον οδήγησαν στην απόφαση να ανεβάσει τον πήχυ σε ύψος τέτοιο, που δεν το έχει ξεπεράσει στο παρελθόν κανένας αθλητής:

500 µαραθώνιοι σε 500 ηµέρες! Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς διακοπές, µε κρύο, µε ζέστη, µε βροχές ή χιόνια, άρρωστος ήκουρασµένος, χωρίς ιατρική παρακολούθηση, ειδική δίαιτα ή ακόµα και µουσική, ο Αµπαντ πρέπει να τρέχει καθηµερινά 42.195

µέτρα ως επί το πλείστον στην περιοχή της Ναβάρας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρηµαπου απαιτεί έλεγχοτου σώµατοςκαι του πνεύµατος.

«Τρέχω τέσσερα - πέντε χρόνια και ψυχολογικά πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιµασµένος», λέει ο Ισπανός που παραδέχεται ότι εκτός από την καλή προετοιµασία µεγάλο ρόλοπαίζει και η γενετική.

Τις ώρες πουτρέχει ο µεγαλύτερος αντίπαλος του Αµπαντ είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Πρέπει πρώτααπ’ όλανα νικήσει τις ίδιες του τις σκέψεις που κάνει στη διάρκεια των τεσσάρων ωρών που συνήθως διαρκεί ο αγώνας του.

«Προσπαθώ να σκέφτοµαι τις διακοπές, τη δουλειά, να βάζω στόχους για το µέλλον. Σκέφτοµαι συνέχεια διάφοραπου µε χαλαρώνουν καιµε κάνουν να νιώθω καλά».

Είναι µέρες που ο Αµπαντέχει φτερά στα πόδια και άλλες που µε δυσκολία καταφέρνει να τερµατίσει.

Η βροχή,το κρύο,η επιθυµία του να βρίσκεταικοντά στη γυναίκα και τηνκόρη του προκαλούν ρήγµατα ακόµα και σ’ αυτή την ατσαλένια θέληση.

Στα τέλη Ιανουαρίου είχεπροσβληθεί απόγρίπη καιπαρουσίασε υψηλό πυρετό. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να τερµατίσει εκφράζοντας αργότερατον θαυµασµό τουγια τοντρόπο που αντέδρασε το σώµα του.

Στις 6 Μαρτίου ολοκλήρωσε τον 157ο συνεχόµενο µαραθώνιο στη Βαρκελώνη, ενώ όπως µας ενηµερώνει µέσω του blog του http://riki-ricardoabad.blogspot. com θα συµµετάσχει σε όλους τους µαραθώνιουςστις ισπανικές περιφέρειες.

Στο blog αναφέρεται στις καθηµερινές τουπεριπέτειες, «ανεβάζει» φωτογραφίες,γραφήµατα και τον χάρτη της διαδροµής που ακολούθησε κάθε φορά προκειµένου να µην υπάρχουν αµφιβολίες και ενστάσεις για το εγχείρηµά του.

Ο Αµπαντθα τρέξειτον 500ό του µαραθώνιο στις 13 Φεβρουαρίου του 2012. Αν τα καταφέρει, θα έχει καλύψει 21.097,5 χιλιόµετρα: σαν να κάνει το ταξίδι Αθήνα - Μόσχα και πάλι Αθήνα πέντε φορές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: