ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Για τις κομπίνες στον Δημο Θεσσαλονίκης θα επιστραφουν τα λεφτά; Θα μπεί κανένας φυλακή;

Δήμο στο χείλος της χρεοκοπίας μετά το «πάρτι» παρέδωσε στον Γιάννη Μπουτάρη ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Μια τεράστια μαύρη τρύπα αποδεικνύεται ότι ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη 12ετή περίοδο της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης που κοστίζει στον δήμο πάνω από 50 εκατ. ευρώ ήταν μόνο η μία πλευρά του νομίσματος, αφού από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η νέα διοίκηση προκύπτει ότι υπήρχε συνειδητά ένα πραγματικό διοικητικό χάος και ένα μπάχαλο, όπως το χαρακτήρισε ο Γιάννης Μπουτάρης, που έδινε τη δυνατότητα να στήνεται ένας χορός ανομίας προς όφελος των ημετέρων.

Ο Χασδάι Καπόν, ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γ. Μπουτάρη, δούλεψε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και αποτύπωσε με λεπτομέρειες όλη την κατάσταση του δήμου.
Το πρώτο ήταν να βρεθούν πόσοι και πού είναι οι υπάλληλοι του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων. Εκείνοι που είχαν χαθεί με ένα παιχνίδι παράνομων αποσπάσεων. Και δεν ήταν μόνο οι γαλάζιοι συνδικαλιστές -και όχι μόνο- που τελούσαν επί χρόνια υπό καθεστώς άτυπης εργασιακής απαλλαγής, ενώ μπορούσαν παράλληλα να εισπράττουν υπερωρίες και νυκτερινά! Βρέθηκε ακόμη μια στρατιά ημετέρων μαζί με τους παραπάνω να έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών με... πλαστές βεβαιώσεις απασχόλησης. Ετσι εξασφάλιζαν σύνταξη στα 58 και υψηλότερες αποδοχές.
Ακρότητες
Σε μια έκρηξή του στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα εξαιτίας των προκλήσεων ενός συνδικαλιστή, ο οποίος τον διέκοπτε ερειστικά, ο Γ. Μπουτάρης είπε ότι έχει να εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια και έκανε λόγο για νταβατζίδικη συμπεριφορά.
Υπάλληλοι που προσλήφθηκαν στην καθαριότητα βρέθηκαν να εργάζονται στη δημοτική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο (ΔΕΠΘΕ) ως δημοσιογράφοι-παρουσιαστές. Κάποιοι εντοπίστηκαν στη βιβλιοθήκη της Αγιορείτικης Εστίας ή ως λογιστές στο Ωδείο κ.λπ. Στη ΔΕΠΘΕ μόνο το 2010 χωρίς καμία απόφαση του ΔΣ δόθηκαν 390.000 ευρώ ως επιμίσθια και πλασματικές υπερωρίες σε διευθυντικά στελέχη, παρότι έπαιρναν τα διευθυντικά επιδόματα.
Με συσσωρευμένα χρέη 150 εκατομμύρια ευρώ και με επιτόκια δανεισμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της τάξης του 11,5%, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι στο χείλος της χρεοκοπίας, στερούμενος φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και με τις κατασχέσεις να είναι προ των πυλών.
ΤΟ ΧΑΟΣ
Ορφανά τιμολόγια και χρυσά μπόνους
Καρφωτές λογιστικές εγγραφές, χρυσές πλασματικές υπερωρίες για λίγους, πλασματική απεικόνιση των χρεών, ακαταχώριστα τιμολόγια και ανορθόδοξος τρόπος λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων είναι μερικά από τα στοιχεία συνολικής μαύρης τρύπας στη λειτουργία του δήμου όπως την περιέγραψαν οι κ. Μπουτάρης και Καπόν παρουσιάζοντας πριν από λίγες μέρες τον νέο προϋπολογισμό. Ετσι η νέα διοίκηση βρήκε και κατέγραψε:
  • Ανυπαρξία μηχανογραφημένου διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Το ταμείο του δήμου έκλεινε κάθε χρόνο με καρφωτές λογιστικές εγγραφές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές λογιστικές διαφορές.
  • Πληθώρα ακαταχώριστων τιμολογίων σε περιφερειακές διευθύνσεις του δήμου μέσα από ένα ανεξέλεγκτο σύστημα παραλαβής υπηρεσιών και παραστατικών.
  • Ο δήμος δεν διατηρεί μητρώο και σύστημα παρακολούθησης παγίων στοιχείων (αυτοκίνητα, έπιπλα, κομπιούτερ κ.ά.).
  • Δεν διατηρεί μηχανογραφημένο σύστημα παρακολούθησης των αποθηκών και της διακίνησης υλικών μεταξύ των υπηρεσιών του ή από τις κεντρικές αποθήκες στα σημεία των έργων.
  • Αγνοεί τις φορολογικές διατάξεις και δεν διατηρεί σημεία φορολογικών υποκαταστημάτων στις κατά τόπους δραστηριότητές του.
  • Δεν μεταχειρίζεται δελτίο αποστολής για τα υλικά που μετακινεί είτε προς τρίτους είτε προς δικές του υπηρεσίες.
  • Μέχρι σήμερα είναι αδύνατη η συμφωνία του ταμείου του δήμου με την πραγματικότητα. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες αρνούνται να υπογράψουν την παραλαβή και συμφωνία του ταμείου, διότι επί σειρά ετών οι διοικήσεις μετέφεραν πιστώσεις από ειδικούς λογαριασμούς (π.χ. ΣΑΤΑ) στον γενικό λογαριασμό του δήμου.
Σοβαρό πρόβλημα τέλος έχει προκύψει τόσο με τους λογιστικούς σύμβουλους του δήμου, την Ορθολογισμός, όσο και τους ορκωτούς ελεγκτές του δήμου επί σειρά ετών, την ΒDO, που όπως είπε ο κ. Καπόν επί σειρά ετών δεν κατέγραψαν την κατάσταση αυτή. Με γενικόλογους αφορισμούς και υπεκφυγές επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων για το απίστευτο μπάχαλο επιχείρησε να απαντήσει ο Β. Παπαγεωργόπουλος.
Το κόλπο
Με πλαστές βεβαιώσεις απασχόλησης στρατιά ημετέρων είχε ενταχθεί στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ενώ στην πραγματικότητα εργάζονταν στα γραφεία. Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν υψηλότερες αποδοχές από τα επιδόματα και εξασφάλιζαν σύνταξη στα... 58.
Το άσυλο
Συνδικαλιστές σε σωματεία του δήμου ενώ τελούσαν υπό καθεστώς άτυπης εργασιακής απαλλαγής, εισέπραταν υπερωρίες και νυχτερινά!
Οι αποσπάσεις και τα... τυχερά
Υπάλληλοι που προσελήφθησαν στην καθαριότητα βρέθηκαν ως... παρουσιαστές στη δημοτική τηλεόραση ή πήραν εκπομπές στο δημοτικό ραδιόφωνο. Κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν στη βιβλιοθήκη της Αγιορείτικης Εστίας και στο Ωδείο. Σε όλες τις περιπτώσεις λάμβαναν τα έξτρα επιδόματα που παίρνουν όσοι πραγματικά εργάζονται στην καθαριότητα.
Επιμίσθια και πλασματικές υπερωρίες δίνονταν ακόμα και στα διευθυντικά στελέχη των δημοτικών ΜΜΕ αν και οι αποδοχές τους ήταν ιδιαίτερα υψηλές.
  • 390 χιλιάδες δόθηκαν το 2010 ως υπερωρίες στους διευθυντές των δημοτικών ΜΜΕ
  • 150 εκατ. € είναι τα συσσωρευμένα χρέη του Δήμου Θεσσα­λονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: