ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Robert Bunsen: Η Google αφιερώνει στον "πατέρα της Φωτοχημείας"


Robert Bunsen: Η Google αφιερώνει στον "πατέρα της Φωτοχημείας"


Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Robert Bunsen, η Google άλλαξε το λογότυπό της στην ομώνυμη μηχανή αναζήτησης, κάνοντας ένα αφιέρωμα στον «πατέρα της Φωτοχημείας», το οποίο, λόγω και των πρόσφατων τραγικών γεγονότων στην Ιαπωνία, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ήταν 31 Μαρτίου του 1811, όταν ήρθε στη ζωή ο Γερμανός χημικός Robert Wilhelm Eberhard Bunsen, ο άνθρωπος που το 1860 ανακάλυψε το ραδιενεργό στοιχείο καίσιο και έναν χρόνο αργότερα, το 1861, το στοιχείο ρουβίδιο.

Πρωτοπόρος της Φωτοχημείας, ο Bunsen ασχολήθηκε διεξοδικά με τη μελέτη των φασμάτων εκπομπής και μαζί με τον επίσης διακεκριμένο επιστήμονα, Gustav Kirchhoff, ανέπτυξε βάσεις για μια νέα γενιά επιστημών, κυρίως στον τομέα της Οργανοαρσενικής Χημείας.

Αφοσιωμένος στους μαθητές του, πάντοτε καλοσυνάτος και δεκτικός, ο Bunsen έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου του 1899, ενώ προς τιμήν τόσο του ίδιου όσο και του συνεργάτη του, Kirchhoff, η διεθνής επιστημονική κοινότητα θέσπισε την απονομή του βραβείου «Bunsen-Kirchhoff» σε επιστήμονες που με τις προσπάθειές τους βοηθούν στην ανάπτυξη της επιστήμης της Φασματοσκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: