ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Κανένα κλεμμένο Ελγίνειο θα στείλετε;



Έξι εικόνες, οι οποίες εντοπίστηκαν στην Temple Gallery του Λονδίνου - και για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί από εκκλησίες στην Ελλάδα - παραδόθηκαν τη Δευτέρα από τη Βρετανική Αστυνομία (Arts & Antiques Squad) στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εικόνες εντοπίστηκαν με τη συνεργασία της Δ/νσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Interpol & Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας).

H Βικτώρια Σολομωνίδη, Πρεσβευτής - Σύμβουλος Μορφωτικών Θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας, υπογράμμισε την άψογη συνεργασία του ΥΠΠΟ, της ΕΛ.ΑΣ και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στη Βρετανία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, συνεργασία που έχει επανειλημμένως οδηγήσει στον επαναπατρισμό εικόνων που έχουν εντοπιστεί στην αγορά τέχνης της Μεγάλης Βρετανίας, τονίζοντας ότι η Βρετανική Αστυνομία - όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις - ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά της Ελληνικής Πρεσβείας για παροχή συνδρομής με σκοπό τον επαναπατρισμό των κλεμμένων εικόνων.

Την ικανοποίησή του για την επιστροφή των κλεμμένων εικόνων στην Ελλάδα εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Τεχνών & Αρχαιοτήτων της Βρετανικής Αστυνομίας, ο οποίος παρέδωσε στις ελληνικές αρχές τις εικόνες σε μία λιτή τελετή, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στη Βρετανία Αριστείδη Σάνδη.

Οι εικόνες που επεστράφησαν είναι οι εξής:

1. «Υπαπαντή»: Έχει κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Βισικό Καλουτά Νομού Ιωαννίνων στο διάστημα 18-28 Σεπτεμβρίου 2005.

2. «Άγιος Γεώργιος»: Έχει κλαπεί από τον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, Νομού Μαγνησίας στο διάστημα 3 – 8 Δεκεμβρίου 2009.

3. «Άγιοι Πέτρος & Παύλος» Έχει κλαπεί από τον Ι. Ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου Νομού Ιωαννίνων. Η κλοπή διαπιστώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2009.

4. «Παναγία Οδηγήτρια»: Έχει κλαπεί από τον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, Δήμου Τύμφης, Νομού Ιωαννίνων στο διάστημα 12-13 Απριλίου 2009.

5. «Θεοφάνεια»: Έχει κλαπεί από τον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, Νομού Μαγνησίας στο διάστημα 3 – 8 Δεκεμβρίου 2009.

6. «Γέννηση» : Έχει κλαπεί από τον Ι. Ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου Νομού Ιωαννίνων. Η κλοπή διαπιστώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: