ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ανοίγει αύριο το σπίτι της... Μύρτιδος

Το «σπίτι» της Μύρτιδος, της µικρής κατοίκου της Αθήνας που πέθανε τον 5ο αι. π.Χ. από τον λοιµό και το πρόσωπο της οποίας ανασυστάθηκε χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, παρουσιάζεται αύριο στις 11.00 π.μ. στον Πύργο Αθηνών. Πρόκειται για κατασκευή από ειδικά, ανθεκτικά υλικά που δημιούργησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και προσέφερε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μεταξύ 1994 και 1995 στη διάρκεια των έργων για την κατασκευή του σταθμού του Κεραμεικού του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας ανασκάπτεται ο κοινός τάφος με τα θύματα μεγάλου λοιμού που είχε «πέσει» στην Αθήνα περί το 430 π.Χ, ανάμεσά τους και ένα 11χρονο κορίτσι, η Μύρτις.

Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, χρονολογήθηκε δε με την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.
Έτσι ξεκίνησε η μελέτη του σκελετικού υλικού με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της φονικής ασθένειας. Για τη διερεύνηση του υπεύθυνου παθογόνου η ιατρική-οδοντιατρική ομάδα χρησιμοποίησε τον πολφό τριών άθικτων δοντιών από τρία τυχαία επιλεγμένα κρανία, όπου ανιχνεύτηκαν ίχνη του μικροβιακού παράγοντα. Οι επιστήμονες εντόπισαν το βακτήριο Salmonella enterica serovar Typhi.
Ανάμεσα στα οστά του ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού 11 περίπου χρόνων, στο οποίο δόθηκε το όνομα Μύρτις. Το διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη.
Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και της παρουσίασής του σε σχετική έκθεση. Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία, από όπου επέστρεψε με τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. 
Σήμερα, η Μύρτις έχει έρθει  πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες του 21ου αιώνα χάρις στην επιστήμη… και αύριο, Πέμπτη η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρουσιάζει την Μυρτιδα στο «Σπίτι της», ένα απόλυτα ασφαλές οίκημα που κατασκεύασε και προσφέρει το προσωπικό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: