ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Αµφισβητεί η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων τους ισχυρισµούς στις ετικέτες τους

«Βοηθά στην ενδυνάµωση των δοντιών καιτη διατήρηση του οδοντικού σµάλτου». «Συµβάλλει στην οµαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος». «Γιατην καλύτερηλειτουργία του οργανισµού µας. Και για τη διατήρηση και οικοδόµηση οστικής µάζας».

Ισχυρισµοί όπως οι παραπάνωαναφέρονται σε  ετικέτες προϊόντων µε στόχο να κερδίσουν τους καταναλωτές. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση βγάζει κόκκινη κάρτα σεπολλούς ισχυρισµούς που αναγράφονται στιςσυσκευασίες των τροφίµων καιυπόσχονται βελτίωση στην υγεία.
Η πρώτη φάση ελέγχου για τους ισχυρισµούς στις ετικέτες των τροφίµων από την EFSA αφορά 1.700 διαφορετικούς ισχυρισµούς των εταιρειών τροφίµων.«Από εκεί καιπέρα αναµένεται να δηµιουργηθεί µία λίστα µε τα προϊόντα που παίρνουν αρνητική γνωµοδότηση και ύστερα από ψηφοφορία των κρατών - µελών και απόφαση του Κοινοβουλίου αναµένεται να απαγορευθούν οι συγκεκριµένοι ισχυρισµοί. ∆ηλαδή, τα εκάστοτε προϊόντα θα συνεχίσουν να πωλούνται σταράφια των σούπερ µάρκετχωρίς όµως να αναγράφουν στις ετικέτεςισχυρισµούς που έχουν απορριφθεί», συνεχίζει ο κ. Μαθιουδάκης. Αλλωστε, όπως επισηµαίνει, οι έλεγχοι για το τι γράφουν και τι υπόσχονται οι ετικέτες των τροφίµων ήταν απαραίτητοι. «Από τη µία, βασικός ρόλος της ετικέτας είναι να προωθήσει και να διαφηµίσει το προϊόν. Από την άλλη, ο περιορισµένοςχώρος σε µίαετικέτα δεν δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία ναενηµερώσει διεξοδικά τον καταναλωτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: