ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πρόσεχε Γιωργο, με τα νεα μέτρα πλησιάζει η ωρα του ελικόπτερου

Έκτακτα μέτρα για την «τρύπα» των 7 δισ.


Με μια σειρά από έκτακτες εισφορές σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες κι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και «μέτρα της μιας φοράς», που όμως γεμίζουν τα ταμεία, σώζοντας την παρτίδα των εσόδων στο «παρά ένα», όπως η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, επιδιώκουν Τρόικα και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ότι θα εισπραχθούν τα πρόσθετα περίπου 7 δισ. που απατούνται για να έρθει στα ίσια του ο φετινός εξαιρετικά κρίσιμος προϋπολογισμός. Μαζί με αυτά, έρχονται αυξήσεις σε πολλούς φόρους και τέλη. Ψηλά στην λίστα των φετινών... αιμοδοτών έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 80.000 και οι υπόχρεοι Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία πρόσθετη ειδική εισφορά.
Ο αριθμός των τελευταίων ενδέχεται να πολλαπλασιαστεί, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μείωση του ορίου για υπόχρεους του ΦΑΠ, από 400.000 σε 300.000 ευρώ, ίσως κι ακόμη χαμηλότερα. Στην τσιμπίδα μπαίνουν πολλοί περισσότεροι ιδιοκτήτες, ακόμη κι αυτοί που έχουν ένα τεσσάρι σε σχετικά ακριβή περιοχή, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών που θα τεθεί σε ισχύ σε λίγους μήνες.
Κυβέρνηση και Τρόικα θα προσπαθήσουν να κάνουν ενέσεις ρευστού στα άδεια ταμεία με την δρομολόγηση μέτρων τύπου «μια κι έξω», όπως η τακτοποίηση καταπατημένων οικοπέδων του Δημοσίου, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ακόμη μια ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών και μια νέα περαίωση αποκλειστικά για όσους είχαν εξαιρεθεί την πρώτη φορά.
Παράλληλα η τριμερής πιέζει την ελληνική πλευρά να αυξήσει τα έσοδα της από τον ΦΠΑ, αν όχι με άνοδο συντελεστών, με μετακίνηση προϊόντων στο 23%, ενώ ζητά γενναίες αυξήσεις στη φορολόγηση μη αλκοολούχων ποτών, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, παράλληλα με την κατάργηση ή περικοπή φοροαπαλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζεται από μηδενική βάση το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, η Τρόικα επιδιώκει την άμεση κατάργηση των ήδη πετσοκομμένων δώρων, ώστε φέτος να εξοικονομηθεί πάνω από μισό δισ., ενώ οι περικοπές αποδοχών στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου θα φθάσουν ως και το 35% για πολλούς από τους 450.000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για τους 250.000 που αμείβονται από Ειδικά Μισθολόγια, όπως ένστολοι, ιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί και πανεπιστημιακοί, μαζί με τα δώρα θα χαθεί ως και το 20% των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: