ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Εξέγερση «αγανακτισμένων» εντός του ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει κρισιμότατες αποφάσεις για την ίδια την επιβίωση της χώρας, υπουργοί και βουλευτές, ωσάν να έχουν διαμορφώσει κίνημα «αγανακτισμένων του ΠΑΣΟΚ», εξακολουθούν να αλληλοσπαράσσονται δίνοντας την εντύπωση ότι λειτουργούν με γνώμονα το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ο κ. Γ. Πεταλωτής «άδειασε» τον κ. Πάγκαλο, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου αποδόμησε τις απόψεις της κ. Μαρίας Δαμανάκη, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης αμφισβήτησε ακόμη και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Δ. Δρούτσας, για την πρότασή του (ΝΕΤ) οι βουλευτές να εκλέγονται μόνον δύο θητείες, δέχθηκε πυρά ομαδόν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας του «υπενθύμισε» απαξιωτικά ότι δεν είναι καν βουλευτής(!) και με ανάλογο ύφος τον κάλεσε να ασχοληθεί με τα του οίκου του! Και όλα αυτά συνέβησαν μόνον χθες, με αρκετούς πράσινους βουλευτές όχι μόνον να προεξοφλούν ότι το υφιστάμενο υπουργικό συμβούλιο είναι «τελειωμένο», αλλά και να υπονοούν ότι ουδόλως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ψήφος τους στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο.


Την πιο απροσδόκητη πολιτική παρέμβαση την έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ώρα που ο κ. Πεταλωτής χαρακτήριζε «εκτός πραγματικότητας» το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης έκρινε σκόπιμο να προτείνει (Real) «δομική αλλαγή στη διακυβέρνηση» με το επιχείρημα ότι το σημερινό μοντέλο απεδείχθη αναποτελεσματικό. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία τη συμμετοχή στελεχών με εξειδικευμένη γνώση από την κοινωνία, την αγορά και τη διανόηση», ενώ αμφισβήτησε ακόμη και τον τρόπο που επιζήτησε συναίνεση ο κ. Παπανδρέου. «Αν σε κάτι θα μπορούσα να κάνω κριτική στους χειρισμούς, είναι ότι δεν χρειαζόταν καν το υπουργικό συμβούλιο να πάρει μια λεπτομερειακή απόφαση πριν (ο πρωθυπουργός) δει τους αρχηγούς», είπε.

Στο επίκεντρο όμως της ενδοκυβερνητικής κριτικής βρέθηκε χθες ο κ. Δ. Δρούτσας για την πρότασή του οι βουλευτές να εκλέγονται δύο θητείες και να παραδώσουν τα κρατικά αυτοκίνητα. «Δεν θα πρέπει να ισοπεδώσουμε τα πάντα», ήταν το σχόλιο του κ. Πεταλωτή (που μετέφερε την όχληση και του πρωθυπουργού), ενώ πρωτοφανής ήταν η επίθεση που του εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι βουλευτής και δεν έχει την επαφή εκείνη με την κοινωνία για να δει τι γίνεται», σχολίασε ο κ. Πρωτόπαπας και κάλεσε τον κ. Δρούτσα «να ασχοληθεί με τα προβλήματά του» χαρακτηρίζοντας «ασόβαρη» την πρόταση: «Καλό θα είναι κάποιοι που δεν έχουν μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, ενώ είναι υπουργοί, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας στην πιο κρίσιμη στιγμή και για την Κ.Ο. και για τη χώρα», κατέληξε. Αν είχε στο παρελθόν γίνει αποδεκτή η πρόταση Δρούτσα, «ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα είχε εκλεγεί το 1989, ο Ελ. Βενιζέλος το 1920 και ο Τσώρτσιλ το 1939», κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας...
Αστοχη χαρακτήρισε την πρόταση Δρούτσα και η κ. Διαμαντοπούλου, αλλά κεντρικός στόχος της ήταν μάλλον η κ. Δαμανάκη για τις δηλώσεις της περί δραχμής. «Επέτεινε μια κατάσταση πανικού», ήταν το αιχμηρό σχόλιο της υπουργού που δήλωσε... σίγουρη ότι η επίτροπος «έχει και αυτή πλήρη επίγνωση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι πολλοί υπουργοί, αλλά και επισήμως η κυβέρνηση, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τον κ. Θ. Πάγκαλο για τις απαξιωτικές του δηλώσεις έναντι των «αγανακτισμένων εκδηλώσεων» στο Σύνταγμα. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αγωνιούν, να εκφράζουν τη βούλησή τους και μέσα από τέτοιες κινήσεις που είναι ειρηνικές και αμφισβητούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα», απάντησε σχετικά ο κ. Πεταλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: