ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Επώνυµα εστιατόρια πωλούσαν φαγητό κατεψυγµένο και το χρέωναν για φρέσκο

Στο Κολωνάκι, στην Πλάκα, στη Γλυφάδα, στο Περιστέρι και σε άλλες περιοχές της Αττικής  

ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΣΑΝ τους καταναλωτές πουλώντας κατεψυγµένα τρόφιµα αντί για φρέσκα, χρεώνοντας και ανάλογες τιµές.


Γνωστά εστιατόρια στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας όπως στο Κολωνάκι και στην Πλάκα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπως στη Γλυφάδα και στο Περιστέρι, εντοπίστηκαν να σερβίρουν κρεατικά, ψαρικά, ακόµα και ψωµάκια «ξεχνώντας» να αναφέρουν στους πελάτες τους ότι ήταν κατεψυγµένα.

Σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ελεγκτικά κλιµάκια στα πλαίσια των ελέγχων που πραγµατοποιούν καθηµερινά εντόπισαν συνολικά 21 εστιατόρια που παραπλανούσαν τους καταναλωτές. Ανάµεσά τους είναι δύο πολύ γνωστά εστιατόρια στην οδό Μηλιώνη κι ένα στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι, ένα στην οδό Βαλαωρίτου, ένα στην Πλάκα και ένα στη Γλυφάδα.

ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αφού εντόπισαν τις παραβάσεις, επέβαλαν συνολικά πρόστιµα 36.500

ευρώκαι διαβίβασαν τουςσχετικούςφακέλους στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι αρµόδια και αναµένεται να επιβάλει και άλλα πρόστιµα. Σύµφωναµε πηγές του υπουργείου, οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν και ενόψει καλοκαιριού καιαναµενόµενηςαύξησης στην τουριστική κίνηση.

Βάσει τηςισχύουσας αγορανοµικής διάταξης είναι υποχρεωτική η αναγραφή στουςτιµοκαταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης οι ενδείξεις «Κατεψυγµένο» για φαγητό που έχει παρασκευαστεί από κατεψυγµένα κρέατα, αλιεύ µατα και λαχανικά και «Προµαγειρευµένο» για φαγητό όταν αυτούσιο ή στο κυρίως µέρος του έχει παρασκευαστεί µέχρι κάποιο στάδιο και συντηρηθεί µε οποιοδήποτε τρόπο(κατάψυξη κ.λπ.) πριν µαγειρευτεί τελικά για να προσφερθεί στον πελάτη. Αναγράφεται απαραίτητα στους τιµοκαταλόγουςη προβλεπόµενη ονοµασία γιατη φέτα ήδιαφορετικά «λευκό τυρί άλµης», σύµφωνα µε τον Κώδικα Τροφίµωνκαι Ποτών. Επίσης,οι υπεύθυνοιεστιατορίων ταβερνών, µπαρ,καφετεριών, κέντρωνδιασκέδασης υποχρεούνται να έχουν στην πρόσοψη των καταστηµάτων τους και σε εµφανή σηµεία της κύριας εισόδου αναρτηµένο πλαίσιο µε διαστάσεις τουλάχιστον 35Χ25 εκ. στοοποίο αναγράφονταιτα προσφερόµενα είδη και οι τιµέςτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: