ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Εξω απο τις αγορές ο Στρος Κάν (Τελικά ήταν όντως Γαμί-στρος Καν όπως πριν απο ένα χρόνο ανέφερε το blog μας)

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Στρος Καν

Οι κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας απαγγέλθηκαν στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομονίκ Στρος-Καν, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο JFK, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Πάντως, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομονίκ Στρος-Καν αρνείται όλες τις κατηγορίες που τού απαγγέλθηκαν και θα δηλώσει αθώος, τόνισε ο δικηγόρος του στην Ουάσινγκτον Ουίλιαμ Τέιλορ. «Θα δηλώσει αθώος», υπογράμμισε ο Τέιλορ τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Τέιλορ απάντησε: «ναι». Ο αμερικανός δικηγόρος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο επί της διαδικασίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη το Σάββατο σχετικά με την καταγγελία ότι προέβη σε απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης μιας καμαριέρας του ξενοδοχείου όπου διέμενε, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Ο 62χρονος Στρος-Καν, ένας από τους σημαντικότερους διαχειριστές οικονομικών κρίσεων σε διεθνές επίπεδο, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο JFK αφού είχε επιβιβαστεί σε μια πτήση της Air France για το Παρίσι, είπε ο εκπρόσωπος του NYPD Πολ Μπράουν.
Μια 32χρονη καμαριέρα κατέθεσε μήνυση για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης αφού «απέδρασε» από το δωμάτιο του Στρος-Καν στο ξενοδοχείο Sofitel στην Τάιμς Σκουέαρ. Σύμφωνα με τον Μπράουν η 32χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση, που είπε πως σημειώθηκε όταν μπήκε στο δωμάτιο για να καθαρίσει περίπου στις 13:00 τοπική ώρα.
«Βγήκε από το μπάνιο, εντελώς γυμνός, και αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά», είπε ο Μπράουν. Η γυναίκα ειδοποίησε το προσωπικό, το οποίο κάλεσε την αστυνομία. Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο Στρος-Καν είχε φύγει όταν έφθασαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο, και φαίνεται ότι έφυγε πολύ βιαστικά, ξεχνώντας το κινητό του τηλέφωνο. Η κατηγορία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ, το οποίο διαχειρίζεται δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη. Η υπόθεση ακολουθεί την ανακοίνωση του Τζον Λίπσκι, δεύτερου τη τάξει στο Ταμείο, ότι θα αποχωρήσει τον Αύγουστο από αυτό, με τη λήξη της θητείας του. Δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες στο Στρος-Καν, είπε ο Μπράουν.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει άνετα το συντηρητικό σημερινό γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σε μια ενδεχόμενη αναμέτρησή τους. «Μάθαμε ότι βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο της Air France. Κράτησαν την πτήση, τον κατέβασαν και τώρα βρίσκεται υπό κράτηση για ανάκριση», είπε ο Μπράουν.
Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007 για πέντε χρόνια. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού. Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος-Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράστηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού. Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.
Ο Στρος-Καν επρόκειτο να λάβει μέρος την Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ότι παραμένει «σε πλήρη Λειτουργία» μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά του γενικού διευθυντή του, Ντομινίκ Στρος-Καν, για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού και υπογράμμισε ότι δεν θα προβεί «σε σχόλια» για την υπόθεση. «Το ΔΝΤ παραμένει σε πλήρη λειτουργία», δήλωσε η Καρολάιν Ατκινσον, διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, η οποία υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει κανένα σχόλιο για τη σύλληψη του Στρος-Καν.
Η σεξουαλική επίθεση για την οποία κατηγορείται ο επικεφαλής του ΔΝΤ, μπορεί να είναι ένας λόγος να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Η θητεία του λήγει κανονικά στα τέλη του 2012. Προς το παρόν, το ΔΝΤ δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει απόφαση και μπορεί να λειτουργεί χωρίς το γενικό διευθυντή του. Ο πρώτος αναπληρωτής του, ο Αμερικανός Τζον Λίπσκι, είναι πιθανό να αναλάβει στη θέση του. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δέχθηκε στη Νέα Υόρκη όπου κρατείται, την επίσκεψη ενός γάλλου διπλωμάτη, στο πλαίσιο της «προξενικής προστασίας» που παρέχει η Γαλλία σε όλους τους υπηκόους της. «Ο Φιλίπ Λαλιό, γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε χθες το βράδυ τον Ντομινίκ Στρος-Καν στο πλαίσιο της προξενικής προστασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. «Η πρεσβεία της Γαλλίας και το προξενείο της στη Νέα Υόρκη έχουν κινητοποιηθεί. Είμαστε και θα παραμείνουμε σε επαφή με το ΔΝΤ και τις αμερικανικές αρχές», πρόσθεσε ο Βαλερό.
Πάντως, οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ματαιώθηκαν , δήλωσε κυβερνητική πηγή στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Στρος-Καν επρόκειτο να συζητήσει με τη Μέρκελ για την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ. Η απαγγελία κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού στον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, στις ΗΠΑ, είναι «μια συγκλονιστική είδηση», δήλωσε στο Παρίσι, η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2007 στη Γαλλία, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία τόνισε πάντως ότι «οι κατηγορίες πρέπει να αποδειχτούν». Από την πλευρά της, η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά του Στρος-Καν κατέστρεψαν κάθε ελπίδα του να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: