ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Αγανακτηση ΠΑΝΤΟΥ


100000_syntagma
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διαμαρτυρήθηκαν σήμερα σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις κατά του Μνημονίου, της κυβερνητικής πολιτικής και του πολιτικού συστήματος. Στη Αθήνα πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Αντικειμενικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον 200.000 κόσμος γέμισε το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, αριθμός αναμφισβήτητα εντυπωσιακός, κυρίως εάν τον συγκρίνουμε με αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι συγκεντρωθέντες άγγιξαν τους 300.000, ενώ πηγές από τους διοργανωτές έκαναν λόγο ακόμα και για 500.000 άτομα. Πολλοί άνθρωποι είχαν ταξιδέψει από άλλες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να ενωθούν μαζί με τους διαδηλωτές της Αθήνας. Αρκετοί ήταν αυτοί που κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του μνημονίου.
Νωρίτερα, αξιοσημείωτες  ήταν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ήταν ενισχυμένες σε σχέση με προηγούμενες φορές, δεν επέτρεψαν την άμεση πρόσβαση των πεζών στα λεγόμενα "λουλουδάδικα", αλλά και προς την Ηρώδου Αττικού. Οι διαμαρτυρόμενοι βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με κιγκλιδώματα, που είναι δεμένα μεταξύ τους με σύρματα, μπροστά από τη Βουλή. Άμεση ήταν οι αντίδραση των διαμαρτυρομένων, οι οποίοι επιτέθηκαν λεκτικά στις αστυνομικές δυνάμεις, που ήταν παρεταγμένες πίσω από αυτά.
Και πάλι οι πολίτες πήραν μαζί τους κατσαρόλες και σφυρίχτρες, εντείνοντας τις διαμαρτυρίες τους. "Παρούσες" και οι σημαίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθώς επίσης και σημαίες της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης.
Λαοθάλασσα και στην Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε και πάλι στο Λευκό Πύργο. Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις "Αγανακτισμένων" της συμπρωτεύουσας.
Πορεία πραγματοποίησε μεγάλο μέρος των διαδηλωτών, η οποία κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης, πέρασε από την οδό Αγγελάκη, στην Εγνατία οδό και μέσα από το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια να επέστρεψαν στον Λευκό Πύργο. Περνώντας μπροστά από τις καφετέριες, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως: "Πάρτε τους καφέδες σε ένα πλαστικο, εμείς σας περιμένουμε στον Πυργο το Λευκό".
Γιορτη και διαμαρτυρία παντού
Με συνθήματα "γέμισε" και η κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε άλλα και "χαριστικό παζάρι". Οι "Αγανακτισμένοι" ανάρτησαν ζωγραφιές, αλλά και συνθήματα με ιστορικές αναφορές σε λαούς που αντέδρασαν.
"Αγανακτήσαμε, σας βαρεθήκαμε», έγραφε ένα άλλο πανώ, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές εμφανίστηκαν με πικέτες και προσωπογραφίες του Γ. Παπανδρέου, του Θ. Πάγκαλου και της Ανγκέλα Μέρκελ.
Γιορτή διαμαρτυρίας σε Ηράκλειο και Βόλο
Σε γιορτή διαμαρτυρίας μετέτρεψαν τη συγκέντρωση τους οι "Αγανακτισμένοι" στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, ακόμα και ιερείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, στην πλατεία Ελευθερίας, άλλοι με ποδήλατα, άλλοι με μηχανές και άλλοι με κατσαρόλες, σφυρίχτρες, κουδούνια και ελληνικές σημαίες.
Πάνω από 2.000 Βολιώτες κάθε ηλικίας βρέθηκαν στη μεγάλη και ενθουσιώδη συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών στην παραλία του Βόλου, φωνάζοντας το σύνθημα: "Μας φαίνονταν μεγάλοι γιατί ήμασταν σκυφτοί, σηκώσαμε κεφάλι, θα σκύψουνε αυτοί".
«Αγανακτισμένοι» και στην Ισπανία
Στην Ισπανία, χιλιάδες «Αγανακτισμένοι», που αποτελούν μία εστία κοινωνικής σύγκρουσης χωρίς προηγούμενο, παραμένουν και σήμερα στην πλατεία της Μαδρίτης 'Πουέρτα ντελ Σολ'.
Αν και δεν διαγράφεται ένα κλίμα συναίνεσης, τί θα απογίνουν οι εκατοντάδες σκηνές πάνω στην πλατεία, πώς θα αντιμετωπιστούν με διάρκεια τα προβλήματα από την άποψη της υγιεινής και της ασφάλειας, εντούτοις ο εκπρόσωπος των «Αγανακτισμένων», Πάκο Αντρες, δηλώνει σήμερα ότι, «το κίνημα θα συνεχίσει, οπωσδήποτε και τις επόμενες βδομάδες να δίνει το 'παρών», παρά τις επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων στο εσωτερικό του. «Οι σκηνές μας είναι ένα σύμβολο. Αν όλες εξαφανιστούν, τότε τελειώσαμε».
Πάντως, η «Επιτροπή για τις Τέχνες» έλυσε, σήμερα, τη μεγάλη σκηνή της κι άφησε στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ μόνον ένα ατελιέ ζωγραφικής, όπου δεσπόζει μία σύνθεση έξι μεγάλων ξύλινων πανό, στο σχήμα του εξαγώνου, πάνω στα οποία μπορεί να ζωγραφίσουν όσοι απ τους «Αγανακτισμένους» το επιθυμούν.
Οι «Αγανακτισμένοι», που έκαναν την πρώτη δημόσια εμφάνιση την 15η Μαΐου, διαμαρτύρονται για το πολύ υψηλό ποσοστό ανέργων – 21,29% του 'ενεργού' πληθυσμού – για τις πολλαπλές αβεβαιότητες, διαθέτουν δε την ψυχική συμπαράσταση του 66% του ισπανικού πληθυσμού (έναντι 21% που διαφωνεί με τις πρακτικές τους) όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ελ Παΐς» στο σημερινό φύλλο της.
Μάλιστα 81% των ερωτηθέντων απαντά ότι, «οι Αγανακτισμένοι έχουν δίκιο». Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία.
Αναμένεται το κίνημα των «Αγανακτισμένων» να κινηθεί ακόμα πιο δραστήρια την 11η Ιουνίου, οπότε αναλάμβάνουν επίσημα καθήκοντα οι πρόσφατα εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Συγκεκριμένα, για την ημέρα εκείνη σχεδιάζεται πέντε «καραβάνια Αγανακτισμένων», από διάφορα μέρη της Ισπανίας, να συγκλίνουν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: