ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Κατάργηση φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά

Μεγαλύτερα γράμματα
Κατάργηση φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά

Γερό μαχαίρι μπαίνει σε μια σειρά από φοροαπαλλαγές που εξασφαλίζουν σήμερα σημαντικές φοροεκπτώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος.

Συγκεκριμένα, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, δηλαδή οι δαπάνες για αμοιβές σε γιατρούς, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, αυτές που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι και 31/12/2002, καθώς επίσης οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα εκπίπτουν κατά 100% από το εισόδημα, στο εξής θα εκπίπτουν από το φόρο σε ποσοστό 20%.

Ακόμη, σημαντικές περικοπές στις φοροαπαλλαγές, που γίνονται μεγαλύτερες αν το εισόδημα του φορολογούμενου είναι υψηλότερο των 40.000 ευρώ, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα αλλάζει ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από την 1.1.2011 και μετά όπως και των ασφαλιστικών εισφορών και αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα, θα εκπίπτει το 20% των δαπανών αυτών από το φόρο που συνεπάγεται φορολογική επιβάρυνση.

Επίσης αν το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ, τότε για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει το ποσό αυτό, η έκπτωση μειώνεται στο 10%. Από τη μείωση του 10% εξαιρούνται οι δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα εκπίπτουν από το φόρο 20% οι ακόλουθες δαπάνες:
  • Τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από 1/1/2011 και μετά, ανεξάρτητα του χρόνου σύναψης του δανείου καθώς και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής.
  • Το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν.
Η διάταξη αυτή ισχύει για εισοδήματα και δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1/1/2011 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: