ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Καταχρηστικές χρεώσεις σε δανεια και καρτες


Καταχρηστικές είναι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες και κατόχους πιστωτικών καρτών ως «έξοδα καθυστέρησης» για υπερήμερες οφειλές, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Επειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι όροι με τους οποίους επιβάλλονται «έξοδα καθυστέρησης» σε υπερήμερους οφειλέτες, πλέον των τόκων υπερημερίας που τους καταλογίζονται, είναι καταχρηστικοί γιατί παραβιάζουν την Αρχή της Διαφάνειας και διαταράσσουν την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων εις βάρος των καταναλωτών. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «με την εν λόγω παράνομη συμπεριφορά οι τράπεζες γίνονται αδικαιολόγητα πλουσιότερες εις βάρος της περιουσίας των καταναλωτών - δανειοληπτών κατά τα αντίστοιχα ποσά εξόδων».
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ε. Ζερβέας κάλεσε την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της για να παύσουν στο μέλλον να χρεώνουν τα παραπάνω έξοδα καθυστέρησης και να τους επιστρέψουν τα εισπραχθέντα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, και την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί σε έλεγχο για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων του τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου.
Διαφήμιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: