ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Le Figaro: Γαλλικό σχέδιο για τα ελληνικά ομόλογα


Le Figaro: Γαλλικό σχέδιο για τα ελληνικά ομόλογα


Οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύσουν το 70% - το 50% σε νέα 30ετή ομόλογα - το 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο "μηδενικού τοκομεριδίου" Η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Figaro.

Με βάση τη γαλλική πρόταση οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.

Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο "μηδενικού τοκομεριδίου" (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.

Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.

Οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν "ευνοϊκές", σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: