ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Πλησιαζει το παγκοσμιο ρεκόρ ατιμωρησιας

photoΗ είδηση από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης πεπραγμένων του 2010 του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή δεν αφορά την απέθαντη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση. Αλλά κυρίως ότι ελάχιστες, αν όχι καμία, από τις προτάσεις Ρακιντζή -που διατυπώθηκαν πέρυσι, όπως και τα τελευταία χρόνια- για τον περιορισμό της ασυδοσίας στο Δημόσιο υιοθετήθηκαν από την πολιτεία.

Έτσι και το 2010 κύρια χαρακτηριστικά της κρατικής μηχανής ήταν η κακοδιοίκηση, η συνδικαλιστική αυθαιρεσία, η απύθμενη διαφθορά των πολεοδομιών, οι υπερεξουσίες των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και η τεράστια γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Μπορεί το 2010 να υπήρξε μία από τις χειρότερες χρονιές για την ελληνική οικονομία, το γεγονός αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε ορισμένους κρατικούς λειτουργούς να... αλωνίσουν ή να παραμείνουν στο απυρόβλητο. Πρόκειται για επίορκους δημόσιους υπαλλήλους στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές-χάδι κατά των οποίων ο κ. Ρακιντζής άσκησε ενστάσεις ή πειθαρχικές διώξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

- Ουδεμία ποινή επιβλήθηκε σε παθολόγο του ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου, ο οποίος άφησε στη θέση του ειδικευόμενο με μικρότερη εμπειρία γιατρό. Ως αποτέλεσμα,  ασθενής που εισήχθη με κεφαλαλγία απεβίωσε λόγω λανθασμένης διάγνωσης.

- Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έκανε τα στραβά μάτια σε υπάλληλο, ο οποίος παραπέμφθηκε (μετά από έκθεση επιθεώρησης-ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης) σχετικά με την εκτέλεση ναυλωμένης πτήσης την 22η Φεβρουαρίου 2009, με την οποία απέδρασε ο Παλαιοκώστας από τις φυλακές Κορυδαλλού.

- Ποινή ίση με τις μηνιαίες αποδοχές επιβλήθηκε σε αερολιμενάρχη σε νησί, ο οποίος δεν βρισκόταν ποτέ στην υπηρεσία του, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα να παραμένουν καθηλωμένα και το αεροδρόμιο να παραμένει αφύλαχτο το βράδυ. Μάλιστα, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή την τακτική της «ελληνικής κουτοπονηριάς», ως προϊστάμενος έδωσε σε αγανακτισμένους επιβάτες τα προσωπικά στοιχεία και το κινητό τηλέφωνο του αντικαταστάτη του, ο οποίος δέχτηκε βροχή ύβρεων και απειλών!

- Υπάλληλος δήμου, ελεγκτής εσόδων-εξόδων παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Παρέμεινε όμως, ατιμώρητος.

-Υπόλογος-ελέγκτρια εσόδων-εξόδων και ο συνάδελφός της υπεξαίρεσαν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 1996 έως και το 2001. Μόλις έξι μήνες προσωρινής παύσης από τα καθήκοντά της ήταν η ποινή που επιβλήθηκε στην λειτουργό.

-Ατιμώρητος παρέμεινε υπάλληλος πανεπιστημίου που προκάλεσε ζημιά 7.000.000 ευρώ στο ΑΕΙ παραλαμβάνοντας το πετρέλαιο και υπογράφοντας ψευδώς για την παραλαβή των ποσοτήτων,  ώστε να  διοχετεύει το πετρέλαιο στην αγορά.

- Καμία κύρωση δεν επέβαλε υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών σε ελεγκτή εισαγωγών Τελωνείου ο οποίος κατηγορήθηκε για άμεση συνέργεια σε λαθρεμπορία.

- Προϊσταμένη γραφείου Πολεοδομίας υπέγραφε οικοδομικές άδειες των οποίων μελετητής μηχανικός ήταν ο σύζυγός της... Δεν της επιβλήθηκε καμία ποινή.

Στην ετήσια έρευνα ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο απόστημα των Πολεοδομιών, με μία από τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις να αφορά τον παράνομο πλουτισμό προϊσταμένου της Δ/νσης Πολεοδομίας Κηφισιάς, χωρίς να υπάρχουν νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

Αλλά και στην Πολεοδομία Περιστερίου, προϊστάμενος της δ/νσης σχεδίου πόλεως, χωρίς άδεια της υπηρεσίας του, εκπόνησε επ’ αμοιβή μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας και ορίστηκε... επιβλέπων μηχανικός σε οικοδομή του Περιστερίου.

Οι παραπάνω υποθέσεις αποτελούν ορισμένες μόνο από όσες βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του κ. Ρακιντζή, ο οποίος έστειλε τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους στη Δικαιοσύνη.

Ξέφραγο αμπέλι οι εφορίες

Μία ακόμη παθογένεια που είχε αποκαλύψει
η εφημερίδα "Κεφάλαιο" είναι τα υψηλότατα ποσά βεβαιωμένων εσόδων που δεν εισπράττουν οι Δ.Ο.Υ. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό καθυστερήματος διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά στα έσοδα εντός προϋπολογισμού στις εφορίες:

ΙΣΤ Αθηνών 88,85%, Χρυσούπολης 94%, Πύργου 75,95%, Ακράτας, Μυτιλήνης 67,66 %, Αγ. Αναργύρων 49,54%, Λιβαδειάς 77, 37% Β’ Λάρισας 91,50%, Γ’ Λάρισας σε 78,98% κ.α.

Στα έσοδα εκτός προϋπολογισμού:

ΙΣΤ Αθηνών 79,25%, Χρυσούπολης 57%, Πύργου 44,08%, Μυτιλήνης 65,89%, Λιβαδειάς 49,55%, Β’ Λάρισας 74,25%, Γ’ Λάρισας 48,65%.

Προτάσεις

Τι προτείνει ο Λέανδρος Ρακιντζής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο;

-την επαναφορά του κωλύματος εντοπιότητας για υπαλλήλους ή λειτουργούς σε κρίσιμους ή ιδιαίτερους τομείς του κράτους όπως δικαιοσύνη, αστυνομία, λιμενικό σώμα, εφορία/κτηματικές υπηρεσίες, πολεοδομία κ.λ.π.,

-την κατανομή των αρμοδιοτήτων και του ανθρώπινου δυναμικού ανά φορέα ή υπηρεσία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και με ορθολογικά κριτήρια,

-την ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων φορέων και του ανθρώπινου δυναμικού τους βάσει στόχων που θα τεθούν ως μέρος των στρατηγικών προγραμμάτων που θα καταρτιστούν,

-τον αυτοπεριορισμό των συνδικαλιστών στα αμιγώς συνδικαλιστικά τους καθήκοντα,

κατά την προαγωγή τους, οι υπάλληλοι να τοποθετούνται σε άλλη υπηρεσία, διότι πολλές φορές αδυνατούν να επιβληθούν σε πρώην ισόβαθμους συναδέλφους,

-το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ καταβάλλουν σε τρίτους για αποζημιώσεις τεράστια ποσά για πράξεις ή παραλείψεις από δόλο ή από βαρεία αμέλεια των υπαλλήλων τους κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: