ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ερασιτέχνες αστρονόμοι εν δράσει

Από αύριο στους Φιλιππαίους Γρεβενών η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Τι είναι το σούπερ νόβα; Πότε θα έχουμε βροχή διαττόντων; Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε καλύτερα τον ήλιο; Απαντήσεις στα μυστήρια του αστρικού κόσμου φιλοδοξεί να δώσει η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που διοργανώνεται από αύριο έως τα τέλη Ιουλίου στους Φιλιππαίους Γρεβενών.
Περισσότεροι από 500 ερασιτέχνες αστρονόμοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους και απλοί παρατηρητές θα συναντηθούν σε υψόμετρο 1.400 στις κατασκηνώσεις της Κουρούνας, για να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.
«Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη περιοχή, γιατί είναι ένα σκοτεινό μέρος, σε μεγάλο υψόμετρο, απομονωμένο από τη φωτορρύπανση που εμποδίζει την καλή παρατήρηση, καθώς απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τα γύρω χωριά. Ταυτόχρονα, οι εγκαταστάσεις είναι καλές και ικανές να φιλοξενήσουν τους συμμετέχοντες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Ιτσιος, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, που ανέλαβε να οργανώσει τη φετινή συνάντηση.
Στη διάρκεια του τριημέρου οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και ομιλίες, καθώς και εργαστήρια για την παρατήρηση και φωτογράφιση του ήλιου, την αναζήτηση σούπερ νόβα, την καταγραφή μετεωριτών, την αστροφωτογραφία, αλλά και την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού. Μάλιστα, για το ερχόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί μπαζάρ αστρονομικών ειδών από ερασιτέχνες αστρονόμους. Ωστόσο, ακόμα και οι μη μυημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διάφορους αστερισμούς και νεφελώματα.
Στα αξιοσημείωτα της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσία ως ομιλητών δύο σημαντικών επιστημόνων του χώρου, του καθηγητή Φυσικής ΑΠΘ Γιάννη Σειραδάκη και του γρεβενιώτη αστροφυσικού του Πανεπιστημίου του Σικάγου και επί χρόνια συνεργάτη της ΝΑSΑ Θανάση Οικονόμου, ο οποίος έχει βαφτίσει με ονόματα του τόπου του περιοχές του πλανήτη Αρη, τις οποίες εξερεύνησε με τη χρήση ρομπότ. «Το πρόγραμμα των δύο πρώτων ημερών απευθύνεται κυρίως σε γνώστες του αντικειμένου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα εργαστήρια είναι κλειστά. Το βέβαιο είναι ότι την Κυριακή το βράδυ μπορούν όλοι να συμμετάσχουν στο αστροπάρτι, με το οποίο κλείνει η συνάντηση», τόνισε ο κ. Ιτσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: