ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Εφαρμογή «μάχης» για smartphones στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Tactical Nav: εφαρμογή για στρατιώτες που θέλουν να ζητήσουν υποστήριξη στο πεδίο της μάχης.
Ο Τζόναθαν Σπρίνγκερ, λοχαγός του αμερικανικού στρατού, δαπάνησε 30.000 δολάρια για την ανάπτυξη μίας εφαρμογής για smartphones που απευθύνεται σε ένα αρκετά…εξειδικευμένο κοινό: τους στρατιώτες στα πεδία μάχης του Αφγανιστάν.
Το Tactical Nav «κατεβαίνει» και εγκαθίσταται κανονικά σε smartphones, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από στρατιώτες στο πεδίο της μάχης οι οποίοι θέλουν να ζητήσουν βοήθεια (αεροπορική υποστήριξη, ελικόπτερο για απομάκρυνση τραυματιών), ή να εξακριβώσουν από πού ακριβώς έρχονται τα εχθρικά πυρά.
Ο λοχαγός Σπρίνγκερ ανέπτυξε την εφαρμογή μετά το θάνατο δύο συναδέλφων του σε επίθεση με ρουκέτες. Όπως λέει ο ίδιος, είναι το ίδιο ακριβής με κάθε άλλη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τέτοιους σκοπούς, και κατά πολύ φτηνότερη.
Ο Σπρίνγκερ επέστρεψε στο σπίτι του στην Ιντιάνα μετά από 12 μήνες στο Αφγανιστάν με την 101η Αερομεταφερόμενη. Μακριά από τα πεδία μαχών πλέον, θυμάται τους νεκρούς συναδέλφους του- ειδικά δύο, τους Πλανκ και Τόμσον, οι οποίοι σκοτώθηκαν ακαριαία από ρουκέτα σε μάχη στην κοιλάδα του ποταμού Πες.
Ο θάνατός τους τον έκανε να προβληματιστεί: «τι μπορώ να κάνω για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά στο μέλλον;». Η απάντηση ήταν το Tactical Nav, το οποίο χρησιμοποιεί την πυξίδα, το χάρτη και τη φωτογραφική μηχανή ενός smartphone: «Είναι πολύ απλό, αλλά προφανώς κάνει κάτι παραπάνω από αυτά».
Ο λοχαγός λέει ότι έχει δοκιμάσει την εφαρμογή του απέναντι σε ο,τιδήποτε χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, και ισχυρίζεται πως είναι το ίδιο ακριβής. Είναι ειδικά σχεδιασμένη για να εντοπίζει από πού έρχονται τα εχθρικά πυρά. Οι συντεταγμένες αυτές στη συνέχεια στέλνονται στο κέντρο διοικήσεως, όπου αποφασίζεται εάν θα σταλεί αεροπορική υποστήριξη ή ελικόπτερο για τη διάσωση τραυματιών.
«Την πρώτη φορά που το δοκίμασα ένιωσα μεγάλη ανακούφιση…θα μπορούσα να είχα μπλέξει, αλλά δούλεψε. Σαν αξιωματικός πυρών υποστήριξης, παίρνω μαζί μου στο πεδίο της μάχης μία πυξίδα, κυάλια, ένα χάρτη, ένα μοιρογνωμόνιο, ένα GPS - και ένα δεύτερο εφεδρικό- και μπαταρίες. Αυτό που κάνει το Tactical Nav είναι να συνδυάζει όλα αυτά και να τα συγκεντρώνει σε μία εφαρμογή.
Ωστόσο, ο Σπρίνγκερ δηλώνει απογοητευμένος επειδή ο αμερικανικός στρατός δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχοντας δαπανήσει ο ίδιος περίπου 30.000 δολάρια, ζήτησε κάποια στιγμή τη βοήθεια του στρατού: «τους έστειλα email λέγοντας ότι 'δεν σας ζητώ κάποια επιταγή, αλλά υπάρχει κάποιο κονδύλι ή κάτι τέτοιο για να με βοηθήσετε;' Μου απάντησαν 'λυπόμαστε, δεν διαθέτουμε χρήματα αυτή τη στιγμή'». Ο λοχαγός εξοργίστηκε από αυτή την απάντηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «χαστούκι στο πρόσωπο».
«Με πονάει στα αλήθεια, γιατί είναι κάτι που κάνω για τους στρατιώτες. Αλλά απλά με ενθαρρύνει να συνεχίσω».
Το Tactical Nav είναι διαθέσιμο προς πώληση στο app store της Apple. «Το πουλώ απλά και μόνο για να βγάλω τα λεφτά που ξόδεψα. Δεν 'βλέπω δολάρια', βλέπω ζωές στρατιωτών» είπε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: