ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ερχονται πίσω τα κεφαλαι από την Κύπρο!


Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστή η μία κίνηση: αυτή της μεταφοράς καταθετικών κεφαλαίων από την Ελλάδα στην Κύπρο. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και την αντίστροφη, δηλαδή, αυτή της μεταφοράς κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες προς τις ελληνικές.

Αρμόδια στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τάση έχει αρχίσει να καταγράφεται εδώ και μερικές μέρες, στο πλαίσιο του επαναπατρισμού των κεφαλαίων που είχαν φύγει όλο το προηγούμενο διάστημα από τη χώρα, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στην αρχή δειλά, αλλά τώρα τελευταία ολοένα και πιο μαζικά.
Στην εξέλιξη αυτή, ρόλο έπαιξαν και οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους μεγάλους αξιολογικούς οίκους, η ζημία που υπέστη η τοπική οικονομία από το θλιβερό συμβάν στη ναυτική της βάση, αλλά και το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα εξασφάλισε και δεύτερο πακέτο βοήθειας από τους εταίρους - πιστωτές της.
Κατά συνέπεια, το τραπεζικό της σύστημα τελεί πλέον υπό την απόλυτη εγγύηση τους. Το αποτέλεσμα ήταν τα κεφάλαια που επαναπατρίσθηκαν να φτάσουν σε λιγότερο από μια εβδομάδα στο 1,5 δισ ευρώ και - το κυριότερο - να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.
Όπως επαναλαμβάνεται, σχεδόν μονότονα από τις αρμόδιες πηγές, η προέλευση τους είναι κυρίως από την Κύπρο, ενώ αντιθέτως, από την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως από την Ελβετία, δεν παρατηρείται, προς το παρόν τουλάχιστον, ανάλογη ροή. Στα τραπεζικά επιτελεία, όμως, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή, θα αρχίσει να επαναπατρίζονται κι απ εκεί κεφάλαια. Μόνο που τα συγκεκριμένα, θα πρέπει να αισθανθούν πολύ μεγάλη ασφάλεια, για να κάνουν το συγκεκριμένο βήμα.
Κατά συνέπεια, θα χρειασθεί κάμποσος καιρός ακόμα για να επιτευχθεί κι αυτός ο στόχος, ο οποίος εκ των πραγμάτων θεωρείται και είναι πολύ δύσκολος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: