ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Ο Τσάβες εξήγγειλε εθνικοποίηση του τομέα του χρυσού

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού, τόσο τα χρυσωρυχεία όσο και τις εταιρίες επεξεργασίας, και ότι πρόκειται να ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του θα προβεί στην εθνικοποίηση με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
"Έχω εδώ τους νόμους που θα επιτρέψουν στο κράτος να εκμεταλλευθεί όλες τις συναφείς δραστηριότητες. . . Θα εθνικοποιήσουμε το χρυσό και θα τον μετατρέψουμε, μεταξύ άλλων, σε αποθέματα διότι η αξία του συνεχίζει να αυξάνεται", πρόσθεσε ο Τσάβες.
Η εξέλιξη σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκάλυψε πως στελέχη της κυβέρνησης πρότειναν να επιστρέψουν στη χώρα τα αποθέματα σε χρυσό που βρίσκονται στο εξωτερικό.
"Καταφέραμε να αυξήσουμε τα διεθνή μας αποθέματα. Έχουμε σχεδόν 12 ως 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα χρυσού. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να συνεχίζεται η φυγή τους από τη χώρα", τόνισε ο Τσάβες.
Η Βενεζουέλα διαθέτει, στο νότιο τμήμα της χώρας, μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του μετάλλου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι επιχειρήσεις που έχουν άδειες εξόρυξης παράγουν 4,3 τόνους το χρόνο.
Ο Τσάβες, ο οποίος έχει ήδη εθνικοποιήσει μεγάλο μέρος της οικονομίας, είχε συμφωνήσει το 2010 να επιτρέψει σε εταιρίες που διαθέτουν χρυσωρυχεία να εξάγουν ως και το 50% της παραγωγής, από 30% προηγουμένως.
Το υπόλοιπο 50% πρέπει να πωλείται στην κεντρική τράπεζα. Οι ξένες εταιρίες εκφράζουν διαμαρτυρίες για τους περιορισμούς αυτούς με το επιχείρημα ότι σημαίνουν πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: