ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Οι «λοχαγίνες» του κομαντάντε

Η επανάσταση στη Λατινική Αμερική είναι ανδρική υπόθεση. Στη συνείδηση τουλάχιστον του δυτικού κόσμου, όπου η Κούβα του '60 ή η Νικαράγουα του '80 έχει συνδεθεί με άνδρες επαναστάτες με μπερέδες πάνω στα μακριά μαλλιά τους, που τρέχουν πάνω σε άλογα, οδηγούν τανκς και εμψυχώνουν τεράστια πλήθη. Οι γυναίκες; Ουδείς αμφισβητεί τη συμβολή τους στην ανάκτηση της εξουσίας και την απομάκρυνση της παλαιάς τάξης - ειδικά στη Νικαράγουα. Στη νέα τάξη πραγμάτων όμως, πολύ λίγες έως ελάχιστες κατέλαβαν ανώτερα αξιώματα.
Για τις γυναίκες της Βενεζουέλας, η επανάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη υπόθεση. Σε αυτό το άκρο της Καραϊβικής, ο επί 12 χρόνια πανταχού παρών Ούγκο Τσάβες κάνει τη δική του σοσιαλιστική επανάσταση. Πάντα ετοιμόλογος, από τηλεοράσεως, twitter ή απευθείας στην καρδιά των τσαβίστας, ο πρόεδρος έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να μαγεύει και να κάνει την παρουσία του αισθητή και ανεπανάληπτη. Και έξω από το προεδρικό μέγαρο Miraflores, όπου σωματοφύλακες και στρατιώτες επαγρυπνούν για την ασφάλειά του, ένας εντυπωσιακός αριθμός γυναικών βρίσκεται σε θέσεις-κλειδιά.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή, στη Γενική Εισαγγελία, αλλά και στο Κοινοβούλιο, οι γυναίκες της Βενεζουέλας κατέχουν κυρίαρχο ρόλο. Και καθώς η κατάσταση της υγείας του κομαντάντε Τσάβες από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε διαγνώσθηκε με καρκίνο, κρίνεται κρίσιμη και η υποψηφιότητα του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αμφίβολη, οι Βενεζουελάνες αναμένεται να αναλάβουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο πολιτικό μέλλον της χώρας.
Αν όλα πάνε καλά για τον Τσάβες, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, αυτές οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να γείρουν την εκλογική ζυγαριά προς το μέρος του με την επιστράτευση ακτιβιστριών που ασκούν μεγάλη επιρροή στους ψηφοφόρους. Αν πάλι ο πρώην στρατιωτικός βρεθεί κατ' ανάγκην στο περιθώριο, είναι πολύ πιθανό γυναίκες ήδη σε εξέχουσες θέσεις να αναρριχηθούν στην εξουσία.
Φεμινιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Βενεζουέλα με τον Τσάβες στον προεδρικό θώκο έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο κατοχυρώνοντας με νέους νόμους τα δικαιώματα των γυναικών και ενισχύοντας τη θέση τους στην άλλοτε ανδροκρατούμενη κοινωνία: περίπου το 70% των κυβερνητικών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, γνωστών ως misiones (αποστολές), αφορούν τις γυναίκες. «Πρόκειται για φεμινιστική επανάσταση. Ανοιξε και για μας ένα μονοπάτι», σχολιάζει στην «Γκάρντιαν» η Ζακλίν Φαρίας, επικεφαλής της ομοσπονδιακής περιφέρειας του Καράκας και μία από τις κορυφαίες «λοχαγίνες» του κομαντάτε. «Πριν από τον Τσάβες ήμασταν ένα θλιμμένο, δύσμορφο κράτος. Μας εμφύσησε την ανάγκη να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας», τονίζει μια φλογερή συνήγορος της Μπολιβαριανής Επανάστασης.
Για τους επικριτές όμως της πολιτικής του, η πρόοδος στη νομοθεσία δεν καλύπτει την πλειονότητα των γυναικών της χώρας, οι οποίες προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει, η εγκληματικότητα περισσεύει και η ενδοοικογενειακή βία καλά κρατεί. Οι άνδρες, προσθέτουν, εξακολουθούν να έχουν την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική ζωή της χώρας, ιδίως στο υπουργικό συμβούλιο. Οσο για τον πρόεδρο, κατά καιρούς έχει δείξει πως είναι επιρρεπής σε σεξιστικά σχόλια, τονίζουν. Οπως όταν έστειλε εκείνο το προειδοποιητικό φιλί στην Κοντολίζα Ράις το 2006, τονίζοντας στην τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να μην τα βάζει μαζί του και πως όποια προσπάθεια να στρέψει τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής εναντίον του θα πέσει στο κενό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η «φιλοφρόνηση» προς την επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Μασάντο, την οποία είχε χαρακτηρίσει μικροαστική γυναίκα με ωραία φιγούρα.
Είναι τελικά, οι «επαναστάτριες» της Βενεζουέλας μια νέα, προοδευτική δύναμη ή μήπως απλοί στρατιώτες στη σκιά ενός ισχυρού άνδρα; Ο χρόνος και οι άμεσες πολιτικές εξελίξεις θα το δείξουν. Η άλλοτε αστρική υπεροχή του Τσάβες αναμφισβήτητα έχει πληγωθεί. Αν ωστόσο η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει, έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να επανεκλεγεί πρόεδρος της Βενεζουέλας. Σε βάθος χρόνου, για τη μετά το 2030 εποχή, ο ίδιος ο Τσάβες έχει οραματιστεί πως η εξουσία της Βενεζουέλας θα έχει άρωμα γυναίκας - οι φήμες τον θέλουν να κληροδοτεί την προεδρία σε μία από τις δύο ενήλικες κόρες του. «Οταν θα αποσυρθώ, θα επιθυμούσα να αναλάβει γυναίκα τα ηνία της χώρας», είχε δηλώσει πέρσι στα μέλη του κόμματός του. «Συγγνώμη, κύριοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: