ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Επεισοδιακή διαδήλωση στη Χιλή



Μικροεπεισόδια και έξι συλλήψεις αμαύρωσαν τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώθηκε την Τρίτη στο Σαντιάγο από σπουδαστές και εκπαιδευτικούς που ζητούν τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της Χιλής. Στη διαδήλωση αυτή, την ένατη των τελευταίων τριών μηνών, εκτιμάται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι.
Νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση, διέλυσαν τους συγκεντρωμένους και συνέλαβαν έξι ανήλικους.
Σπουδαστές και εκπαιδευτικοί ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους της δημόσιας εκπαίδευσης που θεωρείται ο «φτωχός συγγενής» ενός εκπαιδευτικού συστήματος δύο ταχυτήτων. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κορυφωθεί η ένταση και πριν από πέντε ημέρες συνελήφθησαν τουλάχιστον 800 άτομα μετά από συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς.
Τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον τομέα του χαλκού, στον οποίο οφείλει κατά μεγάλο μέρος η Χιλή την ευημερία της, είχαν ανακοινώσει ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους σπουδαστές, ένδειξη ότι διευρύνεται η δυσαρέσκεια εναντίον της δεξιάς κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα που κυβερνά τη χώρα από τον Μάρτιο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: