ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το κορίτσι του Χιλιανού Χειμώνα

Η 23χρονη Καμίλα Βαγέχος είναι το πρόσωπο της φοιτητικής εξέγερσης στο Σαντιάγο
 
 Δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί πραγματοποίησαν χθες ειρηνική πορεία στο Σαντιάγο στο πλαίσιο διήμερης απεργίας ζητώντας βαθιές αλλαγές στην παιδεία και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Υπάρχουν τεράστια αποθέματα δυσαρέσκειας», λέει η επικεφαλής των φοιτητών Καμίλα Βαγέχος. Νωρίτερα, στη διάρκεια της νύκτας, είχαν σημειωθεί μεμονωμένα βίαια επεισόδια. Εγιναν 450 συλλήψεις, ενώ τουλάχιστον 42 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.
Μέλη συνδικάτων, φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι και τα αντιπολιτευόμενα κεντροαριστερά κόμματα συμμετείχαν στη διήμερη απεργία με πορείες στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιοχές, οικογένειες βγαίνουν στους δρόμους με κατσαρόλες και τηγάνια εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές. Ωστόσο σημειώθηκαν και βίαια επεισόδια όπου κουκουλοφόροι πετώντας πέτρες συγκρούστηκαν με την αστυνομία, λεηλάτησαν καταστήματα, έκαψαν αυτοκίνητα και έστησαν οδοφράγματα. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως 300 λεωφορεία υπέστησαν ζημιές από πέτρες και ένα βαγόνι αμαξοστοιχίας πυρπολήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης νύκτας.
Ενώ πολλοί νέοι, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές συνοικίες, έχουν θεαθεί να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, δεν είναι σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους ηγέτες των φοιτητών και των συνδικάτων ότι δεν ελέγχουν τις οργανώσεις τους, όμως ακτιβιστές υποστηρίζουν πως τις ταραχές τις υποκινούν αστυνομικοί με πολιτικά και ακροδεξιοί. Ενα από τα κτίρια που δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια της νύκτας ήταν η έδρα του συνδικάτου των δασκάλων, το οποίο διεκδικεί περισσότερα κονδύλια για τη δημόσια παιδεία.
Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές αρνούνται από τις αρχές Ιουνίου να επιστρέψουν στις τάξεις και τα αμφιθέατρα, ζητώντας να βελτιωθεί τόσο η εκπαίδευση όσο και η πρόσβασή τους σ' αυτήν. Ζητούν να τερματιστεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων που δημιουργεί λίγα πλούσια κολέγια για την ελίτ και πολλά υποχρηματοδοτούμενα δημόσια. Επικεφαλής των φοιτητών είναι η Καμίλα Βαγέχος, η οποία έχει γίνει το πρόσωπο της εξέγερσης - του Χιλιανού Χειμώνα, όπως την αποκαλούν αναλυτές. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», από τον καιρό του σουμπκομαντάντε Μάρκος των Ζαπατίστας είχε να γοητευθεί τόσο η Λατινική Αμερική από έναν ηγέτη εξεγερμένων. Και τούτη τη φορά, ο ηγέτης δεν φοράει μάσκα του σκι, δεν κρατάει όπλο και δεν καπνίζει πίπα - έχει μόνο ένα ασημένιο σκουλαρίκι στη μύτη.
Η 23χρονη Καμίλα έχει κάνει την κυβέρνηση κι έπειτα από απειλές κατά της ζωής της έσπευσε να της παράσχει αστυνομική προστασία. Οι διαδηλώσεις των οποίων ηγείται κλονίζουν όχι μόνο την προεδρία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα αλλά ολόκληρη την πολιτική τάξη της Χιλής. «Είναι πάντα οι νέοι αυτοί που κάνουν την κάνουν την πρώτη κίνηση, δεν έχουμε οικογενειακές δεσμεύσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πιο ελεύθεροι», σχολιάζει. «Κάναμε το πρώτο βήμα, αλλά δεν είμαστε πια μόνοι, οι μεγαλύτερες γενιές συμμετέχουν τώρα σ' αυτό τον αγώνα».
Στα 105 χρόνια της ιστορίας της ένωσης φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής, η Καμίλα Βαγέχο είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα επικεφαλής. Είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και αποτελεί το πρόσωπο ενός κινήματος που η Χιλή είχε να δει από τα τελευταία χρόνια του Πινοσέτ τη δεκαετία του '80. «Δεν θέλουμε τη βία, ο αγώνας μας δεν είναι εναντίον της αστυνομίας ή για να καταστρέψουμε εμπορικά καταστήματα», τονίζει η Καμίλα. «Ο αγώνας μας είναι για να ανακτήσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, είμαστε ξεκάθαροι σ' αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: