ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ασπίδα κατά της Αλτσχάιμερ η άσκηση


Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τον ανθρώπινο εγκέφαλο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η Νόσος του Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες που διενήργησαν τη σχετική έρευνα, «η άσκηση επιτρέπει στον εγκέφαλο να αποδεσμεύσει εγκαίρως χημικές ουσίες οι οποίες παρεμποδίζουν τις φλεγμονές». Η καινούργια έρευνα που έγινε υπό την καθηγήτρια Τζιν Χάρι από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικών Υγείας των ΗΠΑ, έδειξε ότι η άσκηση πριν από την εκδήλωση της βλάβης τροποποιεί κατά τέτοιον τρόπο το εγκεφαλικό περιβάλλον ώστε οι νευρώνες να προστατεύονται από διαφόρων τύπων προσβολές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο της έρευνάς τους ποντίκια που εκτέθηκαν σε χημικές ουσίες οι οποίες καταστρέφουν στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μία περιοχή η οποία ελέγχει τη διαδικασία εκμάθησης και τη μνήμη. Οσα ποντίκια ασκούνταν τακτικά προτού εκτεθούν στις επιβλαβείς χημικές ουσίες, παρήγαν μια γλυκοπρωτεΐνη, την κυττοκίνη ιντερλευκίνη 6, η οποία άμβλυνε τις φλεγμονές και εμπόδισε την απώλεια της λειτουργίας του ιπποκάμπου.
Η έρευνα των ειδικών δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain, Behavior and Immunity».

Δεν υπάρχουν σχόλια: